Regenwater collector

Regenwateropvang: praktisch accessoire voor dakafvoer

 

Het overgrote deel van de tuinbezitters is voor de irrigatie waarschijnlijk althans gedeeltelijk afhankelijk van regenwater. Dit is tenslotte niet alleen gratis. Het helpt ook het onnodige verbruik van drinkwater te verminderen.

 

Met een regenwatercollector die in de regenpijp van de dakgoot is geïntegreerd, kan het water bij neerslag gemakkelijk worden afgevoerd. Het wordt opgevangen in regentonnen en is dan beschikbaar voor het besproeien van de tuin tijdens droge periodes.

 

De belangrijkste feiten over regenwateropvang in één oogopslag

 

  • Het besproeien van uw tuin met regenwater helpt om geld te besparen en onnodig gebruik van leidingwater te vermijden.

  • Met een regenwatercollector kan het water rechtstreeks vanuit de regenpijp in de regenton worden gevoerd.

  • Regenwatercollectoren zijn er in verschillende uitvoeringen en zijn bijvoorbeeld voorzien van een afsluitkraan of zelfs van een overloopstop.

  • Bij dakafvoersystemen van metaal moet erop worden gelet dat het materiaal van de regenwatercollector compatibel is met dat van de regenpijp.

  • Bij de installatie van het dakafvoersysteem moet erop worden gelet dat het voldoende gedimensioneerd is.

  • Wie een tuinhuisje zijn eigen noemt, moet er ook aan denken om dit uit te rusten met een systeem voor dakafwatering.

 

Waarom regenwater gebruiken zinvol is

 

Bovendien is leidingwater vaak nogal kalkhoudend en bevat het soms zelfs kleine hoeveelheden chloor, wat natuurlijk verre van ideaal is voor planten. Regenwater gebruiken voor tuinbesproeiing is dus niet alleen zinvol voor de waterrekening, maar ook uit ecologisch oogpunt, en voor de planten in de tuin.

 

Om voldoende regenwater te kunnen opvangen , hebt u naast een voldoende gedimensioneerd dakafvoersysteem ook een regenopvanger nodig , waarmee u het water in de regenton kunt laten lopen.

 

Hoe werkt een regenopvangbak ?

 

Als het regent, loopt het regenwater door de helling van het dak eerst in de dakgoot en vervolgens in de regenpijp die daarop is aangesloten. Via deze pijp kan het naar de riolering worden geleid of in het regenwaterinfiltratiesysteem worden geleid.

 

Als alternatief is het mogelijk het water in regentonnen op te vangen en het voor besproeiing te gebruiken. Daartoe wordt een zogenaamde regenwatercollector op de regenpijp geïnstalleerd. Hiermee kan het water dat langs de binnenwanden van de pijp naar beneden stroomt, worden opgevangen en via een aangesloten pijp of slang naar een ernaast geplaatste regenton worden geleid.

 

Regenwatercollectoren zijn er in zeer uiteenlopende uitvoeringen. Sommige modellen hebben bijvoorbeeld een afsluitkraan die kan worden gesloten zodra de regenton vol is. Sommige regenwatercollectoren zijn ook uitgerust met een praktische overloopstop. Dit zorgt ervoor dat overtollig regenwater automatisch wordt teruggeleid in de pijp.

 

Naast zijn er ook heel eenvoudige regenwatercollectoren die bestaan uit een gebogen metalen plaat. Als deze opengeklapt is wanneer het regent, blokkeert hij de weg van het water in de regenpijp en leidt hij het rechtstreeks naar de regenton. Wanneer deze is dichtgeklapt, kan het water weer vrij door de regenpijp stromen en is de buitenkant van de pijp afgesloten.

 

Planning Roof Drainage Proper

 

Zonder een dakafvoersysteem zou het water bij regenval langs de muren van het huis naar beneden lopen en op lange termijn vochtschade aan het gebouw veroorzaken. Elke huiseigenaar moet daarom het probleem van de dakafvoer aanpakken en een systeem van de juiste afmetingen installeren. Dit bestaat met name uit geschikte regengoten en regenpijpen, die desgewenst met een regencollector kunnen worden uitgerust.

 

Bij de planning van de dakafvoer moet onder meer rekening worden gehouden met de oppervlakte van het dak en de zogenaamde afvloeiingscoëfficiënt. Afgezien daarvan is het van belang rekening te houden met de ontwerp-regenvalintensiteit. Dit is een bepaalde hoeveelheid neerslag die het dakafvoersysteem moet kunnen verwerken zonder overbelast te raken.

 

Bij de aanschaf van dakgoten en regenpijpen voor dakafvoer kunt u niet alleen kiezen uit verschillende maten, maar ook uit een scala van verschillende materialen. Daartoe behoren zowel kunststof als diverse metalen, zoals zink en koper.

 

Hoewel kunststof dakafvoersystemen bijzonder goedkoop zijn. Wat levensduur betreft, kunnen zij echter niet concurreren met systemen van metaal. Niet alle metalen zijn echter compatibel met elkaar, zodat een combinatie van elk materiaal niet altijd mogelijk is. Met deze omstandigheid moet natuurlijk ook rekening worden gehouden bij de aankoop van een regenwatercollector van metaal.

 

Dakafwatering voor tuinhuisjes

 

Als u een tuinhuisje bezit , bent u in principe vrij om te beslissen of u het ook van een dakafvoersysteem wilt voorzien. Maar omdat ook in tuinhuisjes zonder dakafvoersysteem vochtschade kan optreden, is de installatie van regengoten en regenpijpen over het algemeen sterk aan te bevelen.

 

Dit geeft u bovendien de mogelijkheid om met een regenopvangbak en regenton extra water op te vangen dat u in droge perioden kunt gebruiken om uw tuin te besproeien.

 

Door een dakafvoersysteem te installeren , wat natuurlijk veel gemakkelijker is dan bij woonhuizen, draagt u dus niet alleen bij tot een zo lang mogelijke levensduur van uw tuinhuisje. Bovendien zorgt u ervoor dat u zoveel mogelijk regenwater ter beschikking heeft om te besproeien.

 

Koop Regenwater Collector

 

Als u een regenwatercollector of andere bouwelementen voor uw dakafvoersysteem nodig hebt , bent u in onze winkel aan het juiste adres. Want ons assortiment biedt u een keur aan regenwatercollectoren van hoge kwaliteit waarmee u uw regenpijpen kunt uitrusten.

 

Koop regenwatercollectoren en andere belangrijke onderdelen, zoals dakgoten, online en laat uw bestelling gemakkelijk bezorgen. Bij ons profiteert u van lage prijzen en een hoge kwaliteit die u zeker tevreden zal stellen.