Zinkplaat

Zinkbeplating: robuust, duurzaam en visueel aantrekkelijk

Zinkbeplating is een veelgebruikt bouwmateriaal dat in tal van vormen voor de meest uiteenlopende doeleinden kan worden gebruikt. Als we het tegenwoordig over zinken platen hebben, bedoelen we meestal platen van titaanzink.

Titaanzink kenmerkt zich onder meer door zijn duurzaamheid. Zinken platen van dit materiaal kunnen gemakkelijk 40 jaar of meer meegaan. Afgezien daarvan is titaanzink uiterst robuust en scoort het niet in de laatste plaats punten met een aantrekkelijk uiterlijk. Deze eigenschappen maken zinkplaten een goede keuze voor buitengebruik.

De belangrijkste feiten over zinkplaten in een oogopslag

  • Zinkplaten zijn ideaal voor buitengebruik dankzij hun robuustheid en weerbestendigheid.

  • Wanneer men het over zinken platen heeft, gaat het meestal om platen van titaanzink.

  • Zinkplaten kunnen onder meer worden gebruikt als dakbedekking, maar ook als onderdeel van het afwateringssysteem van het dak.

  • Zinkplaten krijgen na verloop van tijd een karakteristieke grijze patina, die al kunstmatig is aangebracht in voorverweerde platen.

  • Om het een ander uiterlijk te geven en het bovendien tegen weersinvloeden te beschermen, kan zinkplaat indien nodig ook worden geverfd.

  • Zinkplaten kunnen zeer goed worden bewerkt en kunnen bijvoorbeeld ook probleemloos aan elkaar worden gesoldeerd.

Zinkplaten voor het dak

Zinkplaten worden onder meer gebruikt als bouwmateriaal voor daken. Daar kunnen zij bijvoorbeeld worden gebruikt in de vorm van staande naadplaten als alternatief voor dakpannen. Afgezien hiervan kunnen echter ook op veel pannendaken verschillende platen zink, of titaanzink, worden aangetroffen.

De platen zijn dan meestal een onderdeel van het afwateringssysteem van het dak of zij dienen om plaatsen af te sluiten waar zonder geschikte plaatbekleding water zou kunnen binnendringen, wat onvermijdelijk zou leiden tot vochtschade aan het gebouw.

Onder andere kunnen de volgende dakplaten zinken platen zijn:

  • Vinplaten

  • Eaveplaten

  • Roofafdichtingen

  • wand gootstuk

Zinken gootstuk als dal gootstuk

Het gebied waar twee dakhellingen elkaar op hun laagste punt ontmoeten, wordt het dal genoemd . Om de daar bestaande opening op betrouwbare wijze te dichten en het regenwater dat zich daar verzamelt af te voeren naar de dakgoot, wordt de vallei gewoonlijk afgedekt met een zogenaamd gootstuk. Net als bij andere dakplaten kan ook de dalplaat een zinken plaat zijn.

Zinken platen als dakrandplaat

De dakrandplaat wordt aan de rand van het dak bevestigd. Het zorgt ervoor dat het water daar niet onder het dak kan komen, maar zoals bedoeld in de dakgoot wegloopt. Als de dakgoot van titaanzink is, is het zinvol om ook dakgootgootstukken van zink te gebruiken.

Zinkgootstukken als bermgootstukken

Het zichtbare deel van de puntgevel van het dak wordt de berm genoemd. Het is in de meeste huizen van hout gemaakt en staat erom bekend dat het nogal gevoelig is voor lekken en andere schade. In veel gebouwen wordt het daarom als bescherming voorzien van een bermgootstuk, dat onder andere een zinken gootstuk kan zijn.

Muurgootstukken van titaanzink

De overgangen tussen de dakhellingen en verticale onderdelen, zoals dakkapellen, zijn ook gevoelig voor vochtdoorslag. Daarom worden er meestal zogenoemde muurbevestigingen op aangebracht. Dit kunnen zinkplaten zijn of platen van een ander geschikt metaal.

Zinkplaat verven

Zinkplaat is een populair bouwmateriaal voor buitengebruik vanwege zijn weerbestendigheid en duurzaamheid. Het wordt niet alleen voor dakbedekking gebruikt. Daarnaast worden bijvoorbeeld ook dakgoten en regenpijpen van titaanzink veel gebruikt.

Over het algemeen is het niet verplicht om zinken platen te schilderen om een lange levensduur te garanderen. Na verloop van tijd ontstaat er echter een grijs patina op het materiaal. Terwijl sommige huiseigenaren dit kenmerk op prijs stellen, vormt het voor anderen een ongewenste visuele tekortkoming.

Als de vorming van het typische patina moet worden voorkomen of misschien gewoon een kleurrijk accent moet worden gezet, kunnen zinken platen zonder problemen worden geverfd. Daartoe worden de platen eerst gereinigd, ingewreven met een zogenaamd bevochtigingsmiddel, waardoor de verf bij het schilderen beter hecht, en vervolgens afgespoeld. Zodra de zinkplaten droog zijn, kan de primer en vervolgens de eigenlijke verf worden aangebracht.

Wat is voorverweerde zinkplaat?

Zinkplaten, of titaanzink, hebben aanvankelijk een lichtgrijs oppervlak met een matte glans. Na verloop van tijd vormt zich echter een laag zinkcarbonaat op hun oppervlak, waardoor het materiaal zijn karakteristieke grijze patina krijgt.

Sommige fabrikanten bieden ook voorverweerde zinkplaat aan. In dit geval wordt de oxidatie kunstmatig opgewekt totdat het oppervlak van de plaat de gewenste kleur heeft bereikt. Voorverweerd zink heeft onder meer het voordeel dat het kunstmatig gecreëerde patina het metaal beschermt. Bovendien behoudt de plaat zijn kleur en verandert dus niet van uiterlijk na montage.

Kan je zinkplaat solderen ?

Een van de grote voordelen van zinkplaat is het feit dat het zeer goed verwerkt kan worden. Ook onderdelen uit zinkplaat kunnen op deze manier worden gesoldeerd en betrouwbaar met elkaar worden verbonden.

Omdat alleen het soldeer wordt gesmolten, blijven de zinkplaten tijdens het solderen volledig intact. Om corrosie tegen te gaan, kan het toch zinvol zijn de gesoldeerde plaatsen naderhand met een corrosiebescherming te behandelen.

Onafhankelijk hiervan is het natuurlijk belangrijk bij het solderen van de zinkplaten zo precies en zorgvuldig mogelijk te werk te gaan. Maar zolang dit gewaarborgd is, staat niets een schone en duurzame verbinding van de platen in de weg.

Zinkplaten van hoge kwaliteit online kopen

Als u geschikte zinkplaten nodig heeft voor uw bouwproject, zit u bij ons precies goed. Want in ons assortiment vindt u een selectie van zinkplaten van hoge kwaliteit in verschillende uitvoeringen, die u direct kunt bestellen.

Koop zinkplaten in onze winkel en profiteer van een eersteklas productkwaliteit, alsmede lage prijzen en een betrouwbare service, die u niets te wensen overlaat.