Slakken bestrijden - wat te doen tegen slakken?


Van jonge groenten tot verse scheuten van planten tot complete bloeiende struiken - slakken vinden een bijna eindeloze hoeveelheid voedsel in onze tuinen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze zonder twijfel een van de vervelendste plagen zijn en waarschijnlijk vraagt iedere tuineigenaar zich af hoe slakken het best te bestrijden zijn.

In het volgende leggen we uit wat je kunt doen tegen slakken. Met onze tips kunt u slakken bestrijden zonder chemicaliën te gebruiken, die niet alleen ongedierte maar ook nuttige organismen in uw tuin onnodig schade toebrengen.


Waarom naaktslakken niet met chemicaliën moeten worden bestreden


Gezien de grote schade die slakken in de tuin kunnen aanrichten, ligt het idee om het ongedierte gewoon met chemische middelen te bestrijden natuurlijk voor de hand.

In de winkels is een breed scala aan producten verkrijgbaar. Vooral slakkenkorrels zijn zeer populair voor de bestrijding van naaktslakken. Het is zeer gemakkelijk aan te brengen en werkt snel en betrouwbaar.

Toch moet u het gebruik van chemische producten tegen slakken overwegen. Naaktslakken die slakkenkorrels hebben gegeten, vormen immers een aanzienlijk gevaar voor vogels en egels.

Afgezien daarvan kunnen sommige soorten, zoals Romeinse slakken, ook heel nuttig blijken te zijn. Ze eten dode bladeren en soms zelfs de eieren van naaktslakken. Door producten zoals slakkenkorrels te gebruiken, bestrijdt u dus ook slakken, wat een zeker voordeel heeft voor uw tuin.


Slakkenkorrels vormen ook een gevaar voor mensen


Slakkenkorrels en andere slakkenbestrijdingsmiddelen vormen een ernstig risico, niet alleen voor nuttige dieren, maar ook voor huisdieren en mensen.

Vooral als u kinderen, een hond of een kat hebt, moet u het risico van slakkenkorrels niet onderschatten. Het inslikken van slakkenkorrels kan soms fataal zijn voor kinderen en huisdieren.

Symptomen van vergiftiging zijn hevig speekselen, braken en diarree, koorts, irritatie van de slijmvliezen van de mond en de ogen, alsmede coördinatiestoornissen en spierkrampen. Als zich symptomen voordoen, moet u onmiddellijk een spoedarts bellen of een dierenarts raadplegen.

Idealiter laat u het echter niet zo ver komen en bestrijdt u slakken niet met gif. Zoals u weldra zult merken, zijn de natuurlijke alternatieven die wij u hierna voorstellen even geschikt zonder onnodige risico's voor uw kroost of uw trouwe viervoeter.


Natuurlijke alternatieven voor slakkenbestrijding


Zoals u ziet, worden chemische middelen voor slakkenbestrijding slechts in beperkte mate aanbevolen. In plaats daarvan adviseren wij u om het ongedierte in uw tuin op een natuurlijke manier te bestrijden.

Gebruik bijvoorbeeld een slakkenhek, slakkenvallen of een slakkentang, waarmee u de slakken gemakkelijk met de hand kunt verwijderen. U zult snel ontdekken dat deze methoden van slakkenbestrijding uiterst doeltreffend zijn en dat het ongewenste ongedierte met onze tips op betrouwbare wijze kan worden geëlimineerd.


Slakken bestrijden met een slakkenafweer


Als u slakken in uw tuin met een mechanische barrière op een biologisch onschadelijke manier wilt bestrijden, blijkt een slakkenafrastering in de praktijk bijzonder doeltreffend te zijn.

Slakkenhekken, zoals u die in onze winkel vindt, vormen door hun dubbel naar buiten gebogen bovenrand een onoverkomelijk obstakel voor slakken. Als ze correct zijn ingesteld, bieden ze uw planten een betrouwbare bescherming.

De volgende punten zijn belangrijk bij het bestrijden van naaktslakken met een slakkenafrastering:

  • De slakkenafrastering moet tijdig in het voorjaar worden geplaatst.
  • Een omheininghoogte van ongeveer 15 centimeter is nodig om slakken te weren.
  • Voor een stabiele stand moet het hek ongeveer tien centimeter diep in de grond worden verankerd.
  • Het slakkenhek moet het te beschermen bed volledig omsluiten.
  • Contact met aangrenzende planten moet worden vermeden, omdat deze anders door slakken kunnen worden gebruikt om hen te helpen klimmen.

Om het effect van de slakkenafrastering te ondersteunen, raden wij aan de grond in de late herfst en het vroege voorjaar om te spitten. Op die manier legt u slakkeneieren in de grond bloot, die door vorst, zon en roofdieren zullen worden geëlimineerd.

Afgezien daarvan is het raadzaam de slakkenafrastering regelmatig te controleren. U kunt uzelf ook wat werk besparen en de bescherming van uw bedden nog verbeteren met een extra paneelrand.


Slakken bestrijden met slakkenvallen


Slakkenvallen zijn een andere manier om slakken te bestrijden. Op zijn minst kunnen zij een nuttige steun zijn bij de installatie van een slakkenafrastering.

Een slakkenval is een met water gevulde bak met daarin een lokaas waarvan de geur slakken aantrekt. Als het ongedierte in de val kruipt, verdrinkt het.

De slakkenval kan dan gemakkelijk worden geleegd, opnieuw gevuld en opnieuw opgezet. Voor een effectieve slakkenbestrijding met deze methode kunt u het beste meerdere slakkenvallen in uw tuin plaatsen. Houd er echter rekening mee dat de geur van het lokaas soms slakken uit de tuinen van de buren kan aantrekken. Daarom is het raadzaam altijd slakkenvallen te gebruiken in combinatie met een slakkenhek.


Slakken bestrijden met een slakkentang


De beste manier om resterende slakken binnen het slakkenhek te bestrijden is ze één voor één te verzamelen met een slakkentang.

De gemakkelijkste manier om dit te doen is uw tuin te bezoeken wanneer het donker is en het weer vochtig is. U kunt de slakken natuurlijk ook met de hand verzamelen. Met een slakkentang hoeft u het slijmerige ongedierte echter niet aan te raken, vooral niet in het geval van naaktslakken.

Bovendien kunt u dankzij de speciale vorm van een slakkentang slakken grijpen zonder planten te beschadigen. Zelfs slakkeneieren kunnen met behulp van zo'n tang heel gemakkelijk worden opgeraapt en verwijderd.

Bovendien zijn slakkentangen niet alleen geschikt voor de bestrijding van naaktslakken. Indien nodig kunnen ze ook worden gebruikt om rupsen en ander ongedierte te verzamelen. Met een slakkentang kunt u slakken en andere ongewenste gasten doeltreffend bestrijden zonder gebruik te maken van chemische middelen.

Om van het verzamelde ongedierte af te komen, raden wij u aan er kokend water over te gieten. Dit zal ze snel en grotendeels pijnloos doden. Bestrooiing met zout daarentegen leidt tot een lange en kwellende dood van de slakken en moet daarom niet worden gedaan.

Desondanks is het bij de bestrijding van naaktslakken ook niet raadzaam om het verzamelde ongedierte gewoon mee te nemen en op een andere plaats achter te laten. Daar kunnen ze zich ongestoord vermenigvuldigen. Bovendien kunnen slakken soms zeer grote afstanden afleggen. Het is dus slechts een kwestie van tijd voordat het ongedierte uw tuin weer bevolkt.


Slakken bestrijden - onze conclusie


Zoals u ziet, zijn er verschillende mogelijkheden om slakken te bestrijden. De genoemde methoden hebben het grote voordeel dat er geen chemicaliën tegen naaktslakken worden gebruikt.

Op die manier vermijdt u dat u andere dieren in uw tuin schaadt of zelfs mensen onnodig in gevaar brengt. Tegelijkertijd kunt u er toch zeker van zijn dat u bestaande slakken doeltreffend kunt bestrijden en een plaag op uw beplanting op betrouwbare wijze kunt voorkomen.

Bedenk in dit verband wel dat hoe vroeger u begint met de bestrijding van slakken in uw tuin, hoe gemakkelijker het zal zijn. Wacht daarom niet tot uw bedden bevolkt zijn door een groot aantal van dit ongedierte, maar bestrijdt slakken zodra u de eerste sporen van slijm ontdekt.