Muur aansluitplaat

Muurgootstukken van hoge kwaliteit als bescherming tegen vocht

Een bedekking in de vorm van dakpannen of plaatstaal alleen is bij lange na niet voldoende om het dak van een gebouw volledig af te dichten. Daarnaast is onder meer ook de installatie van zogenaamde muurgootstukken, of borstgootstukken, vereist.

De belangrijkste feiten over gootstukken in een oogopslag

  • Gootstukken zorgen ervoor dat er geen water kan binnendringen bij de overgangen tussen verticale onderdelen zoals dakkapellen en het dak.

  • Muurgootstukken, of borstgootstukken, zijn verkrijgbaar in diverse metalen, waaronder aluminium, staal, titaan-zink en koper.

  • Bij de keuze van een bepaald materiaal is het belangrijk rekening te houden met het metaal waarvan andere bouwelementen, zoals dakgoten of gootstukken, zijn gemaakt.

  • Om het gootstuk goed te kunnen installeren, moet het de juiste maat en de juiste hoek hebben.

Wat is de functie van een muur gootstuk?

Om te voorkomen dat neerslagwater binnendringt en vochtschade aan het gebouw veroorzaakt, moeten daken natuurlijk volledig waterdicht zijn. Terwijl dit op de oppervlakken van de dakhellingen gemakkelijk kan worden bereikt met behulp van dakpannen of zelfs plaatstalen dakbedekking, vormen de overgangen van het dak naar verticale onderdelen in dit opzicht altijd een zwak punt.

Om deze overgangen, die bijvoorbeeld ook aanwezig zijn op dakkapellen en schoorstenen, naast de gevel af te dichten, worden daar muurbevestigingen, of borstplaten, aangebracht. De platen vormen daar praktisch een verbinding tussen de verticale muur en het schuine dak en zorgen ervoor dat regenwater wordt afgevoerd.

Muurgootstukken van verschillende materialen

Muurgootstukken zijn van verschillende metalen gemaakt. Gewoonlijk zijn ze gemaakt van aluminium, titanium, zink, koper of staal. Mits voor een goede kwaliteit wordt gezorgd, kunnen de materialen alle scoren met een behoorlijke stabiliteit en een lange levensduur, al zijn er zeker bepaalde verschillen.

Hiervan afhankelijk is het natuurlijk een goed idee om bij de keuze voor borstplaten te kiezen voor borstplaten die van hetzelfde materiaal zijn gemaakt als andere bestaande bouwelementen van metaal. Als een dak bijvoorbeeld bedekt is met trapeziumvormige roestvrijstalen platen, wordt ook vaak gebruik gemaakt van stalen gootstukken.

Stalen gootstukken

In de loop der tijd is staal een steeds gangbaarder materiaal geworden voor dakbedekkingsplaten. Muurafdichtingen van roestvrij staal worden gekenmerkt door een hoge stabiliteit. Ze zijn roestvrij en weerbestendig, zodat niets een lange levensduur van stalen borstplaten in de weg staat.

Muurgootstukken van titaanzink

Titaanzink is eveneens robuust en duurzaam, zodat ook dit materiaal ideaal is voor de vervaardiging van hoogwaardige muurgootstukken. Een van de karakteristieke eigenschappen van titaanzink is dat zich na verloop van tijd een grijs patina vormt op het oppervlak.

Muurgootstukken van aluminium

Aluminium is lichter dan staal. Bijgevolg is aluminium muurgootstuk over het algemeen lichter in gewicht dan stalen borstgootstukken van dezelfde afmetingen en dikte. Aluminium is niet-corrosief en weerbestendig. Het is echter niet zo sterk als staal. Voor het gebruik als muurgootstuk is dit echter geen probleem, zodat er wat de levensduur van de platen betreft normaal gesproken geen nadelen te verwachten zijn.

Muurgootstukken van koper

Koper wordt al heel lang gebruikt als materiaal voor bouwelementen zoals dakgoten of dakplaten. Het metaal wordt gekenmerkt door een lange levensduur en is onder meer geliefd vanwege het typische groene patina dat zich na verloop van tijd vormt. Koperen gootstukken zijn vooral te vinden op oudere gebouwen, waar ze perfect passen in het totaalbeeld. Maar in principe is er natuurlijk niets op tegen om ze ook op nieuwere gebouwen aan te brengen.

Muurgootstukken in verschillende kleuren

Muurgootstukken zijn niet alleen verkrijgbaar in verschillende materialen. Bovendien zijn de borstplaten er ook in verschillende kleuren. Naast platen in de kleur van het betreffende metaal, kunt u kiezen uit een reeks platen met kleurcoating. Zo zijn er kleuren als antraciet, wit, bruin of zelfs groen en blauw om uit te kiezen.

Waar moet u op letten bij het kopen van wandaansluitplaten?

In principe is het natuurlijk ook belangrijk om bij het kopen van wandaansluitplaten te letten op een goede kwaliteit, zodat een lange levensduur gewaarborgd is. Afgezien daarvan moet de borstplaat natuurlijk de juiste afmetingen hebben. Dit geldt niet alleen voor de lengte, maar ook voor de breedte en de hoek van de plaat.

Afhankelijk van welke andere metalen op het dak worden geïnstalleerd (bijvoorbeeld in de vorm van dakgoten of gootstukken), kan het ook raadzaam zijn de materiaalkeuze dienovereenkomstig te beperken. Dit komt doordat sommige metalen niet met elkaar overweg kunnen.

Een combinatie van koper met andere metalen, zoals staal of titaanzink, blijkt in dit opzicht problematisch te zijn. Daarom, om overmatige corrosie te voorkomen, is koperen muur gootstuk het beste gebruikt met andere koperen dakplaten.

Koop goedkope koperen muur gootstuk online

Wanneer u op zoek bent naar muur gootstuk dat u kunt gebruiken voor uw bouwproject, bent u bij ons aan het juiste adres. In onze winkel bieden wij u een selectie van hoogwaardige borstplaten, die u gemakkelijk online kunt bestellen.

Koop uw wandflitsers goedkoop bij ons in de online winkel en laat uw bestelling direct bij u thuis afleveren. Bij uw aankoop profiteert u van lage prijzen, betrouwbare service en een productkwaliteit die niets te wensen overlaat.