Dakrandplaten

Gootstukken: belangrijke bescherming tegen vocht voor het dak

 

Gootstukken worden onder andere ook wel dakrandstrippen genoemd. Ze zijn bevestigd aan de zogenaamde dakranden. Daar zorgen ze ervoor dat het water bij regen niet onder de dakrand doorloopt, maar zoals de bedoeling is in de dakgoot terechtkomt.

 

De belangrijkste feiten over dakgootstukken in een oogopslag

  • Randaansluitstukken worden aan de dakrand geïnstalleerd om de rand van het dak te beschermen tegen binnendringend water.

  • Eave strips kunnen nuttig zijn om aan te brengen in woonhuizen, maar ook in tuinhuisjes, garages en carports.

  • Gootgoten zijn meestal gemaakt van koper, titaanzink, plaatstaal of aluminium.

  • Bij metalen goten is het belangrijk om bij de aanschaf van dakgootgoten te letten op materiaalcompatibiliteit.

 

Wat is een dakrand gootstuk?

 

Eave flashing is een gevouwen strook plaatstaal die aan de dakrand wordt bevestigd. Het helpt ervoor te zorgen dat regenwater dat zich ophoopt goed kan weglopen in de dakgoten en geen vochtschade kan veroorzaken aan uw dak.

 

Wanneer moet een gootstuk worden geïnstalleerd?

 

Of de installatie van een gootstuk verplicht is, kan niet in één keer worden gezegd. Afhankelijk van het ontwerp van het dak in kwestie is het immers perfect mogelijk om de dakgoot zo te installeren dat het regenwater niet onder de dakpannen aan de dakrand kan stromen, zelfs zonder een extra dakrandstrook.

 

Het is echter vooral in regio's met meer neerslag belangrijk dat het regenwater goed in de dakgoot kan stromen en dat het dak volledig is afgedicht. Anders zal vochtschade aan het gebouw, die tijdrovend en duur is om te herstellen, meestal niet lang op zich laten wachten.

 

Breng dakgootstukken op de juiste manier aan

 

Om ervoor te zorgen dat gootstukken hun functie vervullen, is het uiteraard belangrijk dat ze correct worden geïnstalleerd. Op daken van huizen wordt de dakrandstrook gewoonlijk onder de laatste rij dakpannen aan de dakrand aangebracht. Om ervoor te zorgen dat de plaat op zijn plaats blijft, wordt hij met schroeven vastgezet.

 

Voordat met de eigenlijke installatie kan worden begonnen, moeten de dakvoetplaten eerst op de juiste lengte worden gezaagd. Om een optimale waterdichtheid te garanderen, moeten de afzonderlijke daklijsten elkaar licht overlappen. Hiervoor is het nodig een stukje van de naad aan de zijkanten te verwijderen, wat meestal geen probleem is met een blikschaar.

 

Om de overgangen tussen twee platen af te dichten, is het een goed idee een geschikte kant-en-klare kit te gebruiken, die met behulp van een kwast kan worden uitgesmeerd en gemakkelijk op het dakbeschot kan worden aangebracht.

 

Het voorgemonteerde gootstuk steekt in de dakgoot en zorgt er zo voor dat bij regenval het water niet in het dak onder de pannen dringt, maar naar wens via de dakgoot en de daarop aangesloten regenpijpen naar de riolering kan worden afgevoerd of in regentonnen voor het besproeien van de tuin kan worden opgevangen.

 

Gootgootstukken van verschillende materialen

 

Gootgootstukken worden van verschillende materialen gemaakt. U kunt meestal kiezen tussen modellen van titaan-zink, koper, plaatstaal en aluminium. Uiteraard heeft het materiaal geen invloed op de basiswerking van de daklijst.

 

Echter zijn er bepaalde verschillen op het gebied van o.a. weerbestendigheid. Daarnaast oxideren sommige metalen, zoals koper, na verloop van tijd, maar dit kan wenselijk zijn vanwege het patina dat zich hierdoor vormt.

 

Bij de aanschaf moet u er ook rekening mee houden dat niet alle metalen met elkaar verenigbaar zijn. Daarom kunt u, afhankelijk van waarvan uw dakgoot is gemaakt, enigszins beperkt zijn in uw keuze van bijpassende gootstukken.

 

Om corrosie te voorkomen is het bijvoorbeeld niet raadzaam koper te combineren met titaanzink of gegalvaniseerd staal. Als de dakgoten van uw huis daarentegen van kunststof zijn, hoeft u zich in dit opzicht geen zorgen te maken.

 

Gootstukken voor tuinhuisjes en garages

 

De installatie van dakgootstukken is niet uitsluitend voorbehouden aan residentiële gebouwen, maar is soms ook nuttig voor tuinhuisjes, garages en carports. Daar vervult de dakrandstrook dezelfde functie als op een normaal dak van een huis door ervoor te zorgen dat er geen water onder het dak kan komen en schade kan veroorzaken.

 

Waarop moet u letten bij het kopen van dakrandstrippen?

 

Natuurlijk moet de dakrandplaat niet alleen van een geschikt materiaal gemaakt zijn, maar bovendien ook de juiste breedte hebben. Bovendien is het belangrijk dat de dakrandstrook in de juiste hoek wordt gebogen. Hoe groot deze moet zijn hangt af van de hoek tussen het dak en de goot.

 

Om er zeker van te zijn dat de gootstukken passen, is het een goed idee om zorgvuldig te meten voordat u koopt. Het is immers uiterst vervelend om tijdens de installatie te ontdekken dat het eerder aangekochte materiaal niet kan worden gebruikt en moet worden omgeruild.

 

Koop online dakgootstukken van hoge kwaliteit

 

Als u dakgootstukken nodig heeft voor het dak van uw huis, of voor een ander gebouw zoals een tuinhuisje of garage, dan bent u in onze winkel aan het juiste adres. In ons assortiment vindt u dakgootafdichtingen van hoge kwaliteit in verschillende uitvoeringen.

 

Koop de bijpassende dakgootafdichtingen en vele andere producten voor dakafwatering gemakkelijk online en laat uw bestelling direct bij u thuis afleveren. Bij ons kunt u rekenen op lage prijzen, een uitstekende productkwaliteit en een eersteklas klantenservice.