Goot

Hoge kwaliteit dakgoten voor betrouwbare afvoer van regenwater

 

Gootgoten zijn een integraal onderdeel van elk huisdak. Ze zorgen ervoor dat het water bij regen niet gewoon langs de muren naar beneden loopt, maar kan worden afgevoerd via de regenpijpen die erop zijn aangesloten.

 

Om ervoor te zorgen dat dit werkt zoals bedoeld, is het noodzakelijk dat de dakgoten de juiste maat hebben. Afgezien daarvan is het natuurlijk aan te bevelen bij de aankoop naar een goede kwaliteit te zoeken, zodat een zo lang mogelijke levensduur van de dakgoot is gewaarborgd.

 

De belangrijkste dingen over dakgoten op een rijtje

 

  • Regengoten zijn een onmisbaar onderdeel van het dakafvoersysteem, dat onder meer wordt gebruikt om vochtschade aan het gebouw te voorkomen.

  • Het water dat met de dakgoot wordt opgevangen, kan in de riolering worden geleid of ook in regentonnen worden opgevangen en worden gebruikt voor het besproeien van de tuin.

  • Het is absoluut noodzakelijk dat de dakgoot de juiste maat heeft voor het betreffende gebouw.

  • Om vochtschade te voorkomen, moeten tuinhuisjes ook van een dakgoot worden voorzien.

  • Plastic dakgoten zijn bijzonder goedkoop en weerbestendig, en bovendien vrij gemakkelijk te repareren.

  • Goten van zink worden onder andere gekenmerkt door hun hogere duurzaamheid in directe vergelijking met kunststof.

 

Waarom geen dak zonder dakgoten kan

 

Als het regent, verzamelt water zich onvermijdelijk op daken van huizen en loopt het langs de hellingen van het dak naar beneden. Zonder een goed dakafvoersysteem, waartoe natuurlijk ook regengoten behoren, zou er na verloop van tijd vochtschade ontstaan aan buitenmuren en keldermuren. Daarnaast is er het mogelijke gevaar voor verkeerswegen dat zou ontstaan door neerslag zonder dakafvoersysteem.

 

De neerslag op het dak wordt opgevangen door de regengoot en kan vervolgens worden afgevoerd via de zogenaamde regenpijp. Via de regenpijp kan het regenwater in de plaatselijke riolering worden geleid of naar het regenwaterinfiltratiesysteem worden geleid.

 

Voor tuinbezitters is het ook zinvol om het met behulp van de dakgoot opgevangen water op te vangen en te gebruiken om de planten in de tuin water te geven. Hiervoor is de regenpijp voorzien van een regenopvangbak waardoor het water in een regenton kan stromen.

 

Waarop moet worden gelet bij de aanschaf van dakgoten?

 

Bij de aanschaf van dakgoten is het niet voldoende om simpelweg een visueel aantrekkelijk model te pakken en deze vervolgens te installeren. In plaats daarvan is een zorgvuldige planning van het dakafvoersysteem vereist. Dit is immers de enige manier om ervoor te zorgen dat de goten en de andere onderdelen van het systeem voldoende gedimensioneerd zijn.

 

Bij de berekening moet onder meer met de volgende factoren rekening worden gehouden:

 

  • De ontwerpopbrengst van het stormwater

  • De grootte van het dak

  • De afvloeiingscoëfficiënt.

 

Regengoten voor tuingebouwen

 

Goten zijn niet alleen belangrijk voor de afwatering van daken op woongebouwen. Bovendien leent hun installatie zich ook voor tuinhuizen. Net als bij een woonhuis voorkomt de dakgoot dat bij regen water langs de buitenmuren naar beneden loopt en deze beschadigt.

 

Bovendien is een dakgoot aan het tuinhuis een goede manier om extra regenwater op te vangen voor het besproeien van de tuin. Het is dus een goed idee om de regenpijp die op de dakgoot is aangesloten te voorzien van een regenwatercollector en zo het water naar een regenton te leiden die eronder is geplaatst.

 

Afhankelijk van het soort dak, heeft u voor uw tuinhuisje één of twee regengoten nodig . Een schuin dak heeft twee hellingen en heeft dus twee dakgoten nodig. Een monopitch dak daarentegen, dat slechts één helling heeft, volstaat met één enkele dakgoot.

 

In termen van uitzicht en materiaal, hebt u in principe vrije keuze bij de aankoop van de dakgoten voor uw tuinhuisje, dus u kunt grotendeels gaan met uw persoonlijke smaak. Het is echter belangrijk dat de dakgoot voldoende gedimensioneerd is om bij regen voldoende water te kunnen opnemen.

 

De installatie van een dakgoot is vrij eenvoudig voor tuinhuizen vanwege hun geringe hoogte. Een goede bevestiging zou voor ervaren doe-het-zelvers dan ook geen al te groot probleem mogen zijn.

 

Goten van verschillende materialen

 

Bij de aanschaf van dakgoten hebben huiseigenaren de keuze uit verschillende materialen. Naast kunststof dakgoten zijn er natuurlijk ook dakgoten van zink en diverse andere metalen.

 

Elk materiaal heeft zowel voordelen als bepaalde nadelen. Welke variant de juiste is, kan dus niet in algemene bewoordingen worden gezegd. Naast de individuele ideeën en het desbetreffende gebouw, moet niet in de laatste plaats ook de prijs van invloed zijn op de aankoopbeslissing.

 

Regengoten van kunststof

 

Regengoten van kunststof kenmerken zich onder andere door hun lage prijs. In vergelijking met dakgoten van materialen zoals titaan-zink zijn ze aanzienlijk goedkoper. Bovendien blijken ze meestal weerbestendig te zijn en kunnen ze indien nodig gemakkelijk worden gerepareerd.

 

Aan dakgoten van kunststof kleven echter ook enkele nadelen. Vooral de verwachte levensduur, die met ongeveer 10 jaar relatief laag blijkt te zijn, zou voor veel kopers tegen deze variant kunnen spreken.

 

Gootbekleding van aluminium

 

Gootbekleding van aluminium is corrosievrij en bijzonder licht. De levensduur is ongeveer vergelijkbaar met die van titaanzink en is dus aanzienlijk hoger dan die van kunststof dakgoten. De prijs van aluminium dakgoten ligt meestal in het middensegment.

 

Aluminium dakgoten zijn verkrijgbaar in een groot aantal verschillende kleuren. In vergelijking met andere metalen is het echter niet zo stevig, zodat het gemakkelijker is om schade aan de dakgoot te veroorzaken, wat vrij duur kan zijn om te herstellen.

 

Regengoten van koper

 

Een dakgoot van koper is bijzonder duur. Daartegenover staat dat het materiaal gekenmerkt wordt door zijn uitzonderlijk lange levensduur. Een koperen dakgoot gaat gemakkelijk meer dan 50 jaar mee voordat hij aan vervanging toe is.

 

Een andere reden waarom dakgoten van koper populair zijn, is waarschijnlijk de typische groene kleur die het materiaal na verloop van tijd aanneemt. Om overmatige corrosie te voorkomen, moet koper echter zo mogelijk niet in contact komen met onderdelen van andere metaalsoorten.

 

Roestvrijstalen dakgoten

 

De laatste jaren zijn dakgoten die gemaakt zijn van roestvrij staal steeds meer verkrijgbaar. Roestvrij staal staat bekend als zeer sterk en duurzaam. Zelfs grote temperatuurschommelingen vormen geen probleem. RVS dakgoten worden dan ook gekenmerkt door een bijzonder lange levensduur.

 

Wie echter voor deze variant kiest, moet er rekening mee houden dat de juiste installatie gepaard gaat met een relatief grote hoeveelheid werk. Afgezien daarvan zijn roestvrijstalen regengoten vrij duur.

 

Gootbekleding van zink

 

Gootbekleding van zink, of titaniumzink, is zeer populair bij veel huiseigenaren. Ze zijn zeer robuust en worden ook gekenmerkt door hun duurzaamheid. Eventuele beschadigingen kunnen soms zelfs door ervaren hobbyvaklieden zelf worden gerepareerd.

 

Bovendien waarderen veel huiseigenaren het grijzige patina dat zich na verloop van tijd vormt op het oppervlak van de titanium zinken dakgoot. Als dit niet gewenst is, moet de dakgoot na installatie direct in een geschikte kleur worden geschilderd.

 

Hoeven dakgoten bladbescherming?

 

Een bladvanger helpt vervuiling door bladeren of ander vuil, en daardoor mogelijke verstopping van de dakgoot, te voorkomen . Daarom is het gebruik van een geschikte gootafscherming zeker aan te bevelen.

 

Er is keuze uit geschikte roosters, netten en gootkralen voor dit doel. Houd er echter rekening mee dat niet elke bladbeschermer geschikt is voor alle dakgoten. Bij de aankoop moet rekening worden gehouden met zowel het type dak als het type en materiaal van de dakgoot.

 

Goten kopen

 

Als u een nieuwe dakgoot nodig heeft, bent u bij ons aan het juiste adres. In onze online shop vindt u een selectie van hoogwaardige dakgoten in verschillende uitvoeringen. Daarnaast omvat ons assortiment uiteraard diverse andere producten die u naast de dakgoot nodig heeft voor uw dakafvoersysteem. Hiertoe behoren bijvoorbeeld regenpijpen en regenwatercollectoren.

 

Koop de juiste dakgoot en andere benodigde onderdelen gemakkelijk online. Wij zullen uw bestelling snel en betrouwbaar leveren. Uiteraard kunt u erop vertrouwen dat de regengoten uit onze winkel niet alleen qua prijs, maar ook qua kwaliteit volledig kunnen overtuigen.