Hoekplaten

Hoekplaten van hoge kwaliteit in diverse uitvoeringen

 

Hoekplaten zijn verkrijgbaar in talloze uitvoeringen voor talloze verschillende doeleinden. Zij worden onder meer ook gebruikt als beëindiging op daken. Daar dienen ze als verbinding tussen verticale delen en het dakvlak.

 

De functie van de hoekplaat is in dit geval vooral om bestaande kieren bij de overgang af te dichten, zodat regenwater niet kan binnendringen, maar zoals bedoeld kan worden afgevoerd.

 

De belangrijkste feiten over hoekplaten in één oogopslag

 

  • Angle gootstukken kunnen worden gebruikt als dakafsluitingen om een verbinding tussen verticale constructiedelen en het dak tot stand te brengen.

  • Naast visuele aspecten is het hoofddoel van het bevestigen van hoekplaten het voorkomen van waterindringing.

  • Hoekplaten zijn gemaakt van verschillende metalen, zoals titaan-zink, aluminium, roestvrij staal en koper.

  • Voor een goede materiaalcompatibiliteit moeten hoekplaten van hetzelfde materiaal zijn gemaakt als de rest van de dakplaten en dakgoten.

  • Een deel van de hoekplaten heeft een zogenaamde waterplooi, die dient als extra bescherming tegen het binnendringen van water.

 

Van welk metaal worden hoekplaten gemaakt?

 

De benaming hoekblad geeft slechts informatie over de vorm. Conclusies over het materiaal kunnen er daarentegen niet uit worden getrokken. Dit komt omdat hoekplaten van verschillende metalen kunnen zijn gemaakt. Naast aluminium en roestvrij staal zijn dat ook titanium zink en koper.

 

In principe heeft elk van deze metalen zijn individuele voor- en nadelen. Welk materiaal het juiste is, kan dus niet over de hele linie worden gezegd. In de meeste gevallen is het echter zinvol ervoor te zorgen dat de hoekplaten van hetzelfde metaal zijn gemaakt als de andere dakplaten.

 

Aluminium hoekplaten

 

Aluminium staat bekend om zijn lichte gewicht. Tegelijkertijd is het roestbestendig en overtuigt het door zijn goede weerbestendigheid. Deze eigenschappen maken aluminium tot een uitstekend materiaal voor hoekplaten.

 

Angelegen platen van titaanzink

 

Titaanzink kan scoren met duurzaamheid en blijkt uiterst robuust te zijn. Op daken bevestigde hoekplaten van titaanzink krijgen na verloop van tijd een karakteristieke grijsachtige patina. Om dit te vermijden, moeten ze worden geschilderd.

 

Roestvrijstalen hoekplaten

 

Roestvrij staal staat bekend om zijn sterkte en lange levensduur. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat roestvast staal steeds meer wordt gebruikt voor structurele elementen zoals dakgoten, goot- en dakrandgootstukken en hoekgootstukken.

 

Angelegen platen van koper

 

Koper is een van die metalen die al heel lang als bouwmateriaal worden gebruikt. Vooral oudere huizen hebben heel vaak dakgoten en dakplaten van koper, die heel gemakkelijk te herkennen zijn aan hun typische groenachtige patina. Hoekplaten van koper kunnen natuurlijk ook op nieuwe gebouwen worden aangebracht. In dit geval is het echter belangrijk op te merken dat koper niet compatibel is met diverse andere metalen.

 

Gekleurde hoekvellen

 

Hoekvellen zijn op aanvraag ook in kleuren verkrijgbaar. Dit maakt het mogelijk ze te kopen in een kleur die past bij het gebouw, waardoor een samenhangend totaalbeeld ontstaat. In veel gevallen wordt overigens alleen de bedoelde buitenkant van de hoekplaat gekleurd. Dit feit moet uiteraard in gedachten worden gehouden bij de aankoop.

 

Angelegen vellen met en zonder watervouw

 

Gegolfde platen zijn verkrijgbaar als dakafwerking zowel met als zonder waternaad. Een waternaad is een achterrand aan de rand van het vel. Het doel ervan is te voorkomen dat water in de verkeerde richting wegloopt.

 

De naad biedt dus extra bescherming tegen vocht. Afhankelijk van het type dak kan het zinvol zijn om hoekplaten met zo'n waternaad te gebruiken.

 

Waarop moet u letten bij het kopen van hoekplaten?

 

Net als andere dakplaten moeten ook hoekplaten natuurlijk kunnen overtuigen op het gebied van kwaliteit. De platen moeten immers zo duurzaam mogelijk zijn en niet al na enkele jaren vervangen moeten worden.

 

Buiten dit is het natuurlijk belangrijk om te letten op de juiste lengte en de juiste hoek. De hoekverdraaiing is de totale breedte die de plaat zou hebben zonder de hoek. Het is dus de som van de afmetingen van beide benen.

 

Bovendien is het van groot belang dat het materiaal goed compatibel is. Omdat bepaalde metalen niet met elkaar verenigbaar zijn, is het meestal een goed idee om hiervoor alle dakplaten en dakgoten van hetzelfde metaal aan te schaffen.

 

Dit geldt vooral voor koper, dat niet gecombineerd mag worden met bijvoorbeeld titaan-zink en staal, omdat anders overmatige corrosie optreedt.

 

Koop hoge kwaliteit hoekplaten online goedkoop

 

Als u geschikte hoekplaten voor uw bouwproject nodig hebt, bent u in onze winkel op de juiste plaats . Want bij ons vindt u een selectie hoekplaten van hoge kwaliteit, die u gemakkelijk online kunt bestellen.

 

Koop uw hoekplaten voordelig bij ons in de online shop en profiteer van een betrouwbare levering op het door u gewenste adres en van een eersteklas klantenservice, die u niets te wensen overlaat.