Dakplaten

Duurzame dakplaten in diverse uitvoeringen

 

Daken van plaatstaal zijn niet ongewoon voor tuinhuisjes en gereedschapshokken. In woonhuizen daarentegen zijn ze nog vrij zeldzaam. Desondanks zijn dakbedekkingsplaten verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en van verschillende metalen, zodat de keuze voor een bepaalde variant vaak niet eenvoudig is, althans voor leken.

 

De belangrijkste feiten over dakbedekkingsplaten in een oogopslag

 

  • Metalen daken zijn relatief goedkoop en eenvoudig te installeren.

  • Dakplaten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals gegolfde of trapeziumvormige platen.

  • Dakplaten kunnen van verschillende metalen zijn gemaakt, zoals roestvrij staal, aluminium, titaan-zink of koper.

  • Metalen dakplaten worden veel gebruikt voor tuinhuizen, terwijl ze voor woongebouwen nog steeds eerder een uitzondering zijn.

  • Herdak van woongebouwen moet door een vakman worden uitgevoerd, zelfs in het geval van een tinnen dak.

 

Dakplaten in diverse vormen

 

Wanneer men het over dakplaten heeft, is het niet gemakkelijk om een bepaalde vorm af te leiden. Dit komt omdat dakbedekkingsplaten in talrijke uitvoeringen verkrijgbaar zijn. Hiertoe behoren zowel gegolfde platen als gevouwen en trapeziumvormige platen. Daarnaast zijn er ook dakshingles van metaal en dakplaten in dakpanoptiek.

 

Voordelen van dakplaten

 

Daken van metalen platen hebben zeker enkele voordelen ten opzichte van conventionele dakpannen. Ze zijn relatief goedkoop, afhankelijk van het gekozen materiaal. Bovendien kunnen dakbedekkingsplaten snel en gemakkelijk worden geplaatst. Bovendien bieden ze individuele designmogelijkheden en dichten ze het dak betrouwbaar af wanneer ze vakkundig worden geplaatst.

 

Voordelen van dakbedekkingsplaten

 

Natuurlijk hebben dakbedekkingsplaten niet alleen voordelen, maar ook enkele nadelen die in overweging moeten worden genomen bij de keuze van een dak van plaatstaal. In vergelijking met dakpannen zijn dakbedekkingsplaten van nature vrij gevoelig voor temperatuurschommelingen. Bovendien zijn ze, afhankelijk van het soort metaal, soms gevoelig voor corrosie en kunnen ze, als er geen of onvoldoende isolatie is, er soms toe leiden dat lawaai van buiten ook binnen het gebouw beter waarneembaar is.

 

Dakplaten van verschillende materialen

 

De term plaatmateriaal zegt niets over het eigenlijke materiaal. Dit geldt natuurlijk ook voor dakbedekkingsplaten, die van totaal verschillende soorten metaal kunnen zijn gemaakt. In het bijzonder, omvatten deze roestvrij staal, aluminium, titaniumzink en copper.

 

Stainless Steel Roofing Sheet

 

Stainless staal is zeer sterk en duurzaam. Deze eigenschappen maken het in feite tot een goed materiaal voor dakbedekkingsplaten. Het is echter relatief duur. Bovendien is de installatie van een dak van roestvrij stalen platen relatief duur, wat ook de totale kostprijs beïnvloedt.

 

Aluminium Dakbedekkingsplaat

 

Aluminium is ook een van de metalen die vrij algemeen voor het maken van dakbedekkingsplaten worden gebruikt. Het is ook corrosiebestendig en wordt tevens gekenmerkt door zijn lichte gewicht. Aluminium is echter minder stabiel dan roestvrij staal, wat betekent dat onderdelen die ervan zijn gemaakt, bij belasting eerder zullen verbuigen.

 

Titanium zinken dakbedekkingsplaat

 

Titaanzink is mede populair vanwege de grijze patina die zich op het oppervlak vormt. Afgezien daarvan wordt hij gekenmerkt door een lange levensduur. Bij dakbedekking met titanium zinken dakbedekkingsplaat kunnen echter vrij snel montagefouten optreden. Daarom is een zorgvuldige werkwijze van groot belang.

 

Dakplaten van koper

 

Koper wordt al heel lang voor dakbedekking gebruikt. Dakbedekkingsplaten van koper zijn uiterst duurzaam en krijgen bovendien na verloop van tijd een visueel aantrekkelijk groenachtig patina. Als u echter besluit koperen dakplaten of andere onderdelen zoals dakgoten te gebruiken, moet u er rekening mee houden dat het materiaal niet compatibel is met verschillende andere metalen.

 

Dakplaten voor tuinhuisjes en gereedschapshokken

 

Als het om tuinhuisjes en gereedschapshokken gaat, is het natuurlijk logisch om voor een dak van plaatstaal te kiezen. Dakbedekkingsplaten zijn immers niet alleen vrij goedkoop, maar ook gemakkelijker te plaatsen. Terwijl het betegelen zelfs voor ervaren amateur-vaklui een tijdrovende aangelegenheid kan zijn, is een dak van plaatstaal relatief snel geplaatst.

 

Kunt u zelf een tinnen dak plaatsen?

 

In het algemeen, als u een ervaren doe-het-zelver bent , is het heel goed mogelijk om zelf een tinnen dak te plaatsen. Het is echter zeer belangrijk dat het plaatstalen dak goed wordt geïnstalleerd en zorgvuldig wordt afgedicht. Anders kan vocht onder het tinnen dak terechtkomen en na verloop van tijd corrosie en andere schade veroorzaken, die soms veel moeite kost om te herstellen.

 

In ieder geval voor woonhuizen is het daarom meestal raadzaam een vakman in te schakelen om het tinnen dak aan te brengen. Voor kleinere gebouwen, zoals een tuinhuisje, staat niets u in de weg om de dakplaten zelf te leggen.

 

Waarop moet u letten bij het kopen van dakbedekkingsplaten?

 

Een dak is normaal gesproken niet iets dat om de paar jaar moet worden vervangen. Het is dan ook zeer belangrijk om bij de aankoop van dakplaten te letten op een goede kwaliteit. Want alleen zo kan voldoende stabiliteit en een goede weerbestendigheid worden gegarandeerd.

 

Daarnaast draagt het type dak natuurlijk in beslissende mate bij tot de totale uitstraling van het betreffende gebouw. De beslissing voor dakbedekkingsplaten in een bepaalde look moet dan ook niet overhaast worden genomen.

 

Bovendien is het belangrijk in gedachten te houden dat niet alle metalen met elkaar verenigbaar zijn. Vooral koper blijkt in dit verband problematisch te zijn. Zorg er daarom voor dat alle metalen onderdelen, zoals dakplaten en regengoten, van dezelfde materialen zijn gemaakt of materialen die compatibel zijn met elkaar.

 

Koop Hoge Kwaliteit Dakbedekkingsplaten Online

 

Als u op zoek bent naar dakbedekkingsplaten van hoge kwaliteit, dan zult u die hier zeker vinden. In onze winkel vindt u een selectie dakplaten die u kunt gebruiken voor dakbedekking.

 

Het beste kunt u uw dakplaten direct online bestellen. Laat uw aankoop handig bij u thuis bezorgen en profiteer bovendien van lage prijzen en een uitstekende productkwaliteit, waardoor u zeker kunt zijn van een lange levensduur van uw dakplaten.

 

Bestel uw dakplaten direct online.