Sneeuw wacht

Sneeuwbescherming: belangrijke bescherming voor de winter

 

Wanneer het 's winters sneeuwt en het koud genoeg is, blijft er onvermijdelijk sneeuw op de daken van huizen liggen. Om te voorkomen dat grotere hoeveelheden sneeuw in één keer wegglijden en voor het huis geparkeerde voertuigen beschadigen of zelfs voorbijgangers verwonden, is het vaak zinvol een geschikt sneeuwschermsysteem te installeren.

 

Sneeuwschermen, die aan de rand van het dak worden bevestigd, worden hiervoor bijzonder vaak gebruikt. Hun installatie is niet te ingewikkeld en sneeuwvangers van hoge kwaliteit kunnen scoren met een lange levensduur.

 

De belangrijkste feiten over sneeuwvangers op een rijtje

 

  • Sneeuwschermen voorkomen het ongecontroleerd wegglijden van sneeuw in de vorm van zogenaamde daklawines.

  • Er bestaat in Duitsland geen verplichting om een sneeuwschermsysteem te installeren.

  • Maar aangezien sneeuwschermsystemen in sommige regio's verplicht zijn, moeten huiseigenaren zich op de hoogte stellen van de specificaties in hun gemeente.

  • Ook al zijn er plaatselijke voorschriften, het is vaak zinvol een sneeuwvanger te installeren om materiële schade en persoonlijk letsel te voorkomen.

  • Wie niet zelfverzekerd is in het plaatsen van sneeuwvangers, moet daarvoor een dakdekker inschakelen.

  • Naast sneeuwvangersystemen in rastervorm zijn er ook sneeuwvangershaken, sneeuwvangpijpen en sneeuwvangbalken.

  • Gemeenschappelijke materialen voor de vervaardiging van sneeuwvangers zijn titaanzink, aluminiumzink en thermisch verzinkt staal.

 

Moeten daken worden uitgerust met een sneeuwvanger?

 

In het algemeen is er geen algemeen geldende wet die huiseigenaren expliciet verplicht sneeuwschermen te plaatsen. In sommige staten of zelfs individuele gemeenten kunnen er echter overeenkomstige verordeningen zijn die de installatie van een geschikt sneeuwschermsysteem verplicht stellen.

 

Bovendien moeten huiseigenaren in gedachten houden dat zij verantwoordelijk zijn voor de zogenaamde verkeersveiligheid van hun huis, zelfs zonder duidelijke specificaties met betrekking tot de installatie van sneeuwschermen.

 

Dit betekent dat zij verplicht zijn vermijdbare gevaren die van het gebouw uitgaan, te voorkomen. Dit omvat, niet in het minst, daklawines. Alleen al om deze reden is het plaatsen van een sneeuwvanger zeker aan te bevelen, vooral voor huizen zonder voortuin.

 

Alternatieven voor traliesneeuwvangers

 

Sneeuwvangers zijn niet de enige sneeuwvangersystemen die verkrijgbaar zijn. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook zogenaamde sneeuwstoppers verkrijgbaar. Sneeuwstoppers worden ook sneeuwvangers genoemd en worden op bepaalde afstanden over het hele dak geplaatst. Enerzijds verdelen ze het gewicht van de sneeuw gelijkmatiger en anderzijds zorgen ze ervoor dat de sneeuw niet in grote hoeveelheden van het dak glijdt, maar gecontroleerd ontdooit.

 

De installatie van sneeuwvangers is vooral nuttig voor zeer steile daken. Bovendien is het, vooral in regio's met veel sneeuwval, zinvol om ze te combineren met sneeuwschermroosters en zo optimale bescherming te bieden tegen daklawines.

 

Naast roosters en haken zijn er ook sneeuwschermsystemen in de vorm van buizen en balken. Deze beide opties werken op dezelfde manier als een sneeuwvanger en worden ook met behulp van passende beugels aan de rand van het dak gemonteerd. Sneeuwwerende buizen zijn van metaal en hebben gewoonlijk een diameter van 30 tot 35 millimeter. Om te voorkomen dat daklawines het dak verlaten, worden twee parallelle sneeuwvangpijpen op de beugels gemonteerd.

 

Sneeuwvangbalken zijn in feite ook sneeuwvangpijpen. Met een diameter van 120 millimeter of meer zijn ze echter veel dikker en daarom wordt, in tegenstelling tot buizen, slechts één sneeuwvangerbalk bevestigd. Overigens kunnen de sneeuwbeugelhouders niet alleen met dikke metalen buizen worden uitgerust, maar ook met ronde staven van kunststof.

 

Waar moet je op letten bij het kopen van sneeuwbeugels?

 

Het is belangrijk dat de sneeuwschermen van uw keuze van goede kwaliteit zijn en voldoende stabiliteit hebben. Zij moeten immers soms een vrij zware last kunnen dragen bij hevige sneeuwval. Het heeft dus weinig zin om uw aankoopbeslissing alleen op de prijs te baseren en vervolgens het sneeuwschermsysteem mogelijk al na een paar jaar te moeten vervangen.

 

Een sneeuwscherm van hoge kwaliteit wordt gekenmerkt door een hoge stabiliteit en een goede weerbestendigheid. Gangbare materialen die gewoonlijk een lange levensduur garanderen, zijn bijvoorbeeld aluminium-zink, thermisch verzinkt staal of zelfs titaan-zink.

 

Afhankelijk van het gewenste uiterlijk kunnen sneeuwruimerhaken en sneeuwruimeroosters samen met hun beugels uiteraard ook in gekleurde varianten worden gekocht of zelf worden geverfd met een passende kleur die visueel past bij de rest van het dak en het dakafvoersysteem.

 

Het correct monteren van de sneeuwvanger

 

De installatie van sneeuwvangers is eenvoudig. Zelfs de installatie achteraf is meestal geen probleem. Wie het geheel niet aandurft vanwege de hoogte of het werk zelf, kan en moet een dakdekker inhuren om de sneeuwvangers te plaatsen. Als van meet af aan bekend is dat een sneeuwbeschermer nodig is, is het natuurlijk verstandig om deze te laten aanbrengen als het dak bedekt wordt.

 

De sneeuwbeschermers worden aangebracht bij de rand van het dak. Daartoe worden zij met passende beugels aan het dak bevestigd. Aangezien deze aan de dakspanten worden vastgeschroefd, kan het zijn dat er tijdens de montage tijdelijk tegels moeten worden verwijderd.

 

De eigenlijke sneeuwvanger wordt in de beugels gehaakt , uitgelijnd en vervolgens ook met schroeven vastgezet. Opdat het sneeuwschermsysteem zijn functie zou kunnen vervullen, is het uiteraard belangrijk dat de roosters de juiste lengte hebben. Het is daarom raadzaam van tevoren te meten als de exacte breedte van het dak niet bekend is.

 

Schneefanggitter günstig in unserem Onlineshop kaufen

 

Als u uw dak van een sneeuwvanger wilt voorzien, bent u in onze winkel aan het juiste adres. Bij ons vindt u sneeuwvangers van hoge kwaliteit, waarmee u een ongecontroleerd wegglijden van de sneeuw kunt tegengaan.

 

Koop uw sneeuwvangers gemakkelijk online. Wij leveren uw bestelling snel en betrouwbaar op het door u gewenste adres, zodat u snel met de installatie kunt beginnen. Natuurlijk kunt u bij uw aankoop in onze online shop niet alleen rekenen op lage prijzen, maar ook op een hoge kwaliteit van uw nieuwe sneeuwvangers.