Trapeziumvormig plaatstaal

Trapezoïdale beplating: goedkoop, duurzaam en veelzijdig

 

Trapezoïdale beplating wordt gebruikt voor dakbedekking en als gevelbekleding. Ze zijn uiterst stabiel en robuust. In combinatie met de relatief lage prijs maakt dit ze tot een zeer populair bouwmateriaal, dat vooral in de utiliteitsbouw veelvuldig wordt toegepast en ook geschikt is voor particuliere bouwprojecten.

 

Het hoeft dan ook zeker niet te verbazen dat trapeziumplaten al lang een alledaags beeld zijn geworden op en rond gebouwen in vele kleinere en grotere steden.

 

Trapezoïdale beplating heeft vele voordelen

 

Trapeziumplaat biedt een hele reeks voordelen waarmee het kan scoren ten opzichte van andere bouwmaterialen, waardoor het een goede keuze is voor diverse bouwprojecten.

 

Een aantal voordelen spreken voor het gebruik van trapeziumplaten:

 

  • Lage fabricagekosten zorgen voor navenant lage aanschafkosten.

  • Het lage gewicht maakt het hanteren van trapeziumplaten relatief eenvoudig.

  • De bouwelementen kunnen zonder veel moeite worden opgeslagen en vervoerd.

  • Materialen van hoge kwaliteit zorgen voor een goede weerbestendigheid en een lange levensduur.

  • De montage van trapeziumplaten is ongecompliceerd en lukt meestal zonder problemen met enige handigheid.

  • Bouwelementen met een groot oppervlak en de juiste afmetingen zorgen voor een bijzonder snelle voortgang bij het bevestigen van de platen.

 

Trapezoïdaal plaatmetaal heeft een hoge stabiliteit

 

Dankzij de omranding zijn trapeziumplaten bijzonder stabiel. Zelfs bij een betrekkelijk geringe materiaaldikte hebben zij dus een betrekkelijk groot draagvermogen. Dat maakt ze tot een bijzonder goede keuze wanneer een robuuste en resistente constructie is vereist.

 

Trapezoïdale platen als bouwmateriaal in de commerciële sector

 

Trapezoïdale platen worden op verschillende gebieden gebruikt. Zij kunnen zowel voor dakbedekking als voor de bekleding van wanden en plafonds worden gebruikt. Vooral bij de bouw van industriële gebouwen en pakhuizen worden trapeziumplaten zeer vaak gebruikt, waarbij ze vaak worden gebruikt in combinatie met een geraamte van staal.

 

Dankzij hun grote stabiliteit en tijdbesparende montage zijn ze bijzonder populair voor wanden en daken van grote afmetingen. In feite behoren trapeziumvormige platen, althans voor industriële gebouwen, tot de meest gebruikte dakbedekkingsmaterialen, ongeacht de grootte van het dak.

 

Trapezoïdaal plaatwerk voor particuliere bouw

 

In de particuliere sector genieten trapeziumplaten een grote populariteit als goedkoop, weerbestendig en gemakkelijk te hanteren bouwmateriaal voor daken van o.a. tuinhuisjes en carports.

 

Het gebruik van trapeziumvormige beplating als dakbedekking voor woonhuizen is uiteraard ook mogelijk. Vergeleken met commerciële eigendommen is het echter nog veel zeldzamer, althans op dit moment, ondanks de voordelen die eraan verbonden zijn, want hier vertrouwt men meestal nog op de klassieke dakbedekking met dakpannen.

 

Hoe voorkom je condensatie op trapeziumvormige beplating

 

Voor lange tijd waren trapeziumvormige platen vrij onpopulair als bouwmateriaal omdat de vorming van condens erop als een gebrek werd beschouwd. Deze opvatting wordt ook nu nog door velen gehuldigd. Het vermeende probleem met condenswater kan vrij eenvoudig worden opgelost door gebruik te maken van zogenaamd anti-condensvlies.

 

Het vlies is bevestigd aan de onderzijde van de trapeziumvormige plaat en is in staat om een bepaalde hoeveelheid condenswater te absorberen. Op voorwaarde dat een passende ventilatie van het betrokken gebouw is gewaarborgd, kan het door het vlies geabsorbeerde vocht dan gewoon verdampen en kan de ongewenste vorming van condensatie op de trapeziumvormige platen aldus worden voorkomen.

 

Anti-condensatievlies als geluidsisolatie op trapeziumvormige plaat

 

Tussen haakjes, anti-condens fleece helpt niet alleen de vorming van condensatie op de lakens te voorkomen. Bovendien heeft het fleece ook een geluidsabsorberende werking en zorgt het dus voor een merkbare vermindering van het lawaai wanneer het bijvoorbeeld regent.

 

Het gebruik ervan loont dus in meer dan één opzicht. Want door het voorkomen van overmatige geluidsontwikkeling helpt het vlies nog een ander mogelijk argument te ontkrachten dat vaak als nadeel wordt aangevoerd bij het gebruik van trapeziumplaten als bouwmateriaal.

 

Als de nadruk ligt op bijzonder effectieve geluidsonderdrukking bij het gebruik van condens vlies vanwege het beoogde gebruik van het betreffende gebouw, dan moet natuurlijk idealiter het dikst mogelijke vlies worden gebruikt.

 

Schroeven van trapeziumvormige platen waterdicht

 

Uiteraard mag er ook geen water door het dak of de wanden kunnen dringen bij de schroeven waarmee de afzonderlijke trapeziumplaten aan elkaar zijn verbonden en aan de onderconstructie zijn vastgemaakt.

 

Het is daarom aan te bevelen om dakbedekkingsschroeven van hoge kwaliteit te gebruiken met geschikte afdichtingen van EPDM. Hiermee kunnen lekken bij de schroefverbindingen van de trapeziumplaten, die vroeg of laat onvermijdelijk tot problemen zouden leiden als gevolg van neerslag, zeer betrouwbaar worden vermeden.

 

Van welk metaal worden trapeziumplaten gemaakt?

 

De benaming trapeziumplaat geeft slechts informatie over de vorm van de platen. Er kunnen echter geen conclusies uit worden getrokken over het materiaal waaruit zij zijn vervaardigd. Dit komt omdat trapeziumplaten zowel van aluminium als van roestvrij staal worden gemaakt.

 

Beide metaalsoorten hebben hun individuele voor- en nadelen. Aluminium, bijvoorbeeld, scoort bijzonder goed met zijn bekende relatief lage gewicht. Daarom zijn aluminium trapeziumplaten van nature aanzienlijk lichter dan stalen platen van dezelfde afmetingen en dikte.

 

Dit betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat aluminium fundamenteel het betere metaal is . Want ook trapeziumplaten van staal hebben diverse eigenschappen die ze tot een goede keuze kunnen maken voor diverse bouwprojecten.

 

Zo is staal bijvoorbeeld zeer stabiel, waardoor bijzonder grote afstanden tussen twee tengels of balken van de onderconstructie kunnen worden overbrugd met voldoende dikke platen. Bovendien zetten trapeziumvormige staalplaten minder uit. Dit kan een positief effect hebben, niet in het minst wat de geluidsontwikkeling betreft.

 

Trapezoïdale platen in diverse kleuren

 

Trapezoïdale platen zijn natuurlijk lang niet alleen verkrijgbaar in de kleur van het metaal waarvan zij zijn gemaakt. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in tal van andere kleuren, zoals donkergroen, antraciet of baksteenrood.

 

In de regel is het dus geen probleem om trapeziumplaten te vinden die bij uw eigen smaak passen en passen bij de uitstraling van de rest van het gebouw, of de omgeving.

 

Als bijvoorbeeld een carport of een tuinhuisje bedekt moet worden met een dak van trapeziumvormige platen, is het vaak zinvol platen in dezelfde kleur te gebruiken als de dakpannen op het huis en zo voor een bijzonder harmonieus totaalbeeld te zorgen.

 

Waarop moet u letten bij het kopen van trapeziumplaten?

 

Bij het kopen van trapeziumplaten is het natuurlijk heel belangrijk om met een aantal punten rekening te houden. Dit is de enige manier om er zeker van te zijn dat de platen geschikt zijn voor het geplande project en dat er zich geen onnodige problemen voordoen tijdens of na de installatie.

 

Bij de keuze van de juiste platen voor het betreffende bouwproject speelt de zogenaamde overspanningsbreedte een doorslaggevende rol. Dit geeft informatie over de afstand die met de trapeziumplaat kan worden overbrugd zonder dat een extra steun moet worden aangebracht om voldoende stabiliteit te waarborgen.

 

Natuurlijk vormen sterke wind en mogelijke sneeuwval ook een mogelijke extra belasting voor de trapeziumplaat. Voor gebruik buitenshuis moet daarom rekening worden gehouden met verschillende wind- en sneeuwbelastingszones.

 

De belastbaarheid van het trapeziumvormige plaatwerk wordt bepaald door de volgende factoren:

 

  • Het materiaal (staal is veerkrachtiger dan aluminium. )

  • De dikte van het plaatmetaal (Hoe dikker het plaatmetaal is, hoe veerkrachtiger het normaal gesproken is.)

  • De diepte van het profiel (Hoe dieper het profiel, hoe sterker de trapeziumvormige plaat.)

 

Koop hoge kwaliteit trapeziumvormige bladen goedkoop in online shop

 

Als u trapeziumplaten zoekt voor uw bouwproject, bent u bij ons precies goed. Want in onze winkel vindt u trapeziumplaten van hoge kwaliteit, die u gemakkelijk online kunt bestellen en laten bezorgen.

 

U kunt bij uw aankoop natuurlijk rekenen op een uitstekende productkwaliteit tegen lage prijzen, evenals een uitstekende klantenservice. Wij zijn er dan ook zeker van dat u volledig tevreden zult zijn met uw aankoop van trapeziumplaten uit onze winkel.