Brandhout rek

Haardhoutrekken voor het opbergen van uw haardhout

 

Er is waarschijnlijk bijna niets gezelliger in de winter dan de behaaglijke warmte van een vuur in de open haard. Opdat dit permanent voor aangename temperaturen kan zorgen, is het natuurlijk essentieel om over voldoende brandhout te beschikken.

 

Wie dit niet telkens in zakjes in de bouwmarkt wil halen, moet eens nadenken over de aankoop van een brandhoutrek. Want zo kunt u grotere hoeveelheden hout goed opslaan.

 

De belangrijkste dingen over brandhoutrek in een oogopslag

 

  • Een brandhoutrek in de tuin vergemakkelijkt de juiste opslag van brandhout.

  • Naast de modellen voor buiten zijn er ook kleine brandhoutrekken voor thuis verkrijgbaar.

  • Een houtopslagplaats stelt u in staat een grotere hoeveelheid hout in één keer te kopen, wat meestal veel goedkoper is.

  • Houten opslagplaatsen voor brandhout van hoge kwaliteit, gemaakt van metaal, zijn bijzonder robuust en duurzaam.

 

Waarom je een houten schuilplaats zou moeten nemen

 

Als u een open haard bezit, waardeert u zeker de warmte ervan tijdens de koude maanden van het jaar. U kunt het brandhout dat u nodig heeft voor verwarming in kleine hoeveelheden kopen bij bijvoorbeeld bouwmarkten en veel supermarkten.

 

Op de lange duur gaat dit echter behoorlijk in de papieren lopen. Daarom raden wij u aan, indien mogelijk, grotere hoeveelheden te kopen bij een brandhouthandelaar in uw buurt. Dit is veel goedkoper en u kunt uw bestelling meestal zonder problemen laten bezorgen.

 

Hoewel u natuurlijk wel wat ruimte nodig heeft voor opslag. Bovendien is het belangrijk dat u uw brandhout goed opbergt, zodat het niet vochtig wordt en goed kan branden in de open haard.

 

Een brandhoutrek is hiervoor de ideale oplossing. Want het zorgt ervoor dat u uw hout plaatsbesparend kunt stapelen en droog houden.

 

Kleine haardhoutrekken voor in huis

 

U wilt natuurlijk niet 's avonds de tuin in rennen voor elk houtblokje. Gelukkig is dat met een klein haardhoutrek voor in huis helemaal niet nodig.

 

Haardhoutrekken voor in de woonkamer zijn er in ontelbare uitvoeringen. Het zou dus niet moeilijk voor u moeten zijn om een model te vinden dat bij de rest van uw inrichting past. Grotere hoeveelheden kunnen er uiteraard niet in worden opgeslagen. Maar voor een gezellige avond op de bank volstaat zo'n compacte haardhoutplank in de woonkamer prima.

 

Houten schuilplaatsen voor de tuin

 

Om voldoende brandhout voor langere tijd te kunnen opslaan, is de aanschaf van een houtopslagplaats voor de tuin een goed idee. Aangezien het hout idealiter minder dan 10 procent vocht bevat wanneer het in gebruik is, is droge opslag erg belangrijk.

 

De beste manier om dit buiten te bereiken is met een brandhoutrek dat een dak heeft. Als het uiterlijk van de schuilhut niet van doorslaggevend belang is, kunt u uw haardhout ook met een kunststof zeil afdekken.

 

Veel houthaardenbezitters kiezen echter bewust niet voor deze variant en gebruiken hun schuilhut inclusief haardhout juist als designelement voor hun tuin of ook als praktische bescherming tegen nieuwsgierige blikken van de buren.

 

Metalen brandhout planken

 

Met een haardhoutrek van metaal vertrouwt u op een bijzonder stevig en duurzaam houten onderkomen dat weinig last heeft van het weer. Dit geldt althans als u bij het kopen let op een goede kwaliteit. Als dat het geval is, kunt u er meestal op vertrouwen dat een metalen brandhoutrek bij uitstek geschikt is voor gebruik buitenshuis en dat u er jarenlang brandhout voor uw open haard in kunt bewaren.

 

Metalen brandhoutplanken

 

Naast modellen van metaal zijn er ook brandhoutrekken die zijn gemaakt van geïmpregneerd hout van sparren- of dennenbomen. Aangezien de materiaalkosten en de fabricagekosten betrekkelijk laag zijn, zijn brandhoutrekken van hout gewoonlijk veel goedkoper. Wat weerbestendigheid betreft, kunnen ze echter niet concurreren met een metalen brandhoutrek van hoge kwaliteit.

 

Plastic brandhoutrekken

 

Als u op zoek bent naar een bijzonder voordelige en lichte opbergmogelijkheid, kunt u naast modellen van metaal en hout ook kiezen voor een afdak van plastic hout. Zo'n brandhoutrek maakt optisch niet te veel uit. Maar het is niet alleen goedkoop, maar ook goed bestand tegen weersinvloeden. Bovendien is kunststof zeer gemakkelijk schoon te maken.

 

haardhoutrek opzetten en vullen met hout

 

Houd er rekening mee dat het hout vrij zwaar kan zijn, afhankelijk van de hoeveelheid. Het is daarom belangrijk dat u de grond voorbereidt voordat u uw houten schuilplaats opzet. De grond moet vlak en stevig zijn.

 

Een zonnige plek op het zuiden in de buurt van de muur van uw huis of garage is een goede keuze. Zorg er echter voor dat u ongeveer 15 tot 20 centimeter ruimte laat tussen de boomstammen en de muur. Zo zorgt u voor een goede luchtcirculatie en voorkomt u schade door vocht dat uit het brandhout lekt.

 

U moet het hout zelf niet te strak stapelen, anders drogen de stammen erg ongelijkmatig. Door de stammen met de schors naar beneden te stapelen, voorkomt u ook dat ze gaan rotten tijdens de opslag.

 

Hout moet niet onbeperkt worden opgeslagen

 

Om uw hout in uw kachel te kunnen verbranden, moet het droog zijn. Over het algemeen zal dit, indien goed bewaard, na ongeveer twee jaar het geval zijn. Voordien moet u het brandhout niet gebruiken, omdat het dan nog te vochtig is.

 

Aan de andere kant is het echter ook belangrijk te bedenken dat een te lange opslagperiode eveneens moet worden vermeden, omdat na een bepaalde tijd de verbrandingswaarde van het hout afneemt. Normaliter geldt dit voor brandhout dat langer dan vier jaar is opgeslagen.

 

kopen haardhoutrek

 

Als u een nieuw brandhoutrek wilt kopen , vindt u het zeker in onze winkel. Bestel de hout shelter van uw keuze gemakkelijk online en laat uw aankoop snel en betrouwbaar leveren.

 

Bij ons profiteert u bij de aanschaf van uw hout shelter niet alleen van lage prijzen, maar ook van een uitstekende productkwaliteit die niets te wensen overlaat.