Graskanten leggen: belangrijke tips voor het leggen

 

Als tuineigenaar wilt u natuurlijk dat uw gazon zo dik en groen mogelijk wordt. Tegelijkertijd wil je echter niet dat het zich ongecontroleerd uitbreidt en de planten in de aangrenzende bedden verdringt. 

Door een graskant te installeren, kunt u dit gemakkelijk vermijden zonder dat u voortdurend met de hand gras uit uw perken moet verwijderen. Hoe u een graskant correct aanbrengt en zo een perfecte afbakening van uw gazon verzekert, wordt hieronder uitgelegd.

 

Voordelen van een gazonafboording

 

Het leggen van een graskant heeft vele voordelen. Het voorkomt niet alleen dat het gras zich verspreidt over het bed. Het maakt het ook gemakkelijker voor u om de rand van het gazon te maaien. Zelfs het gebruik van een robotmaaier is geen probleem.  

Door een graskant aan te brengen, bespaart u zich niet alleen onnodig werk bij het tuinonderhoud. Tegelijkertijd zorgt u er ook voor dat uw gazon altijd perfect gemaaid is en zelfs de meest kritische ogen kan overtuigen.

 

Verschillende graskanten om uit te kiezen

 

Als u besluit om graskanten aan te leggen, kunt u kiezen uit verschillende ontwerpen. Naast graskanten van steen kunt u ook kiezen voor graskanten van bijvoorbeeld gecoat metaal.  

Deze zijn uiterst duurzaam en bijzonder gemakkelijk te installeren. Gebruik een metalen graskant als omranding van uw gazon of als praktische perkafscheiding. De installatie neemt niet veel tijd in beslag en zelfs onervaren hobbytuiniers kunnen het zonder problemen doen.

 

Gereedschap voor het leggen van een graskant

 

Om uw graskanten te installeren, hebt u eerst een spade nodig om te graven. U hebt ook twee houten palen nodig, alsmede bouwkoord en een hamer om de latere positie van de graskant aan te geven. 

In het geval van een gebogen graskant of perkrand kunt u een tuinslang gebruiken in plaats van een bouwdraad om deze te markeren. Speciaal gereedschap, zoals blikscharen, is meestal niet nodig voor het leggen van een graskant.

 

Hoe de graskanten te leggen

 

Voor gebogen zijlijnen is het zinvol de latere positie van de graskant te markeren met een tuinslang alvorens deze te leggen. Zo kunt u het verloop van de border perfect afstemmen op uw ideeën.  

Voor rechte bedden of graskanten daarentegen slaat u aan het begin en aan het einde een houten pin in, waaraan u vervolgens het bouwkoord vastmaakt en over de hele lengte spant.  

Graaf nu met de spade een voldoende diepe geul langs uw markering, waar u vervolgens de graskanten in de grond kunt steken en in elkaar kunt duwen. De elementen op de hoeken kunnen gewoonlijk gemakkelijk in een rechte hoek met de graskanten worden verbonden.  

Afhankelijk van het ontwerp kunt u de lengte van uw graskanten bij het leggen aanpassen met een verstelbaar eindelement of de afzonderlijke elementen over elkaar schuiven om de gewenste afmetingen te bereiken.  

Tot slot hoeft u alleen nog maar de gegraven sleuf met aarde te vullen en goed aan te stampen, en u bent klaar met het plaatsen van uw graskanten.  

Als u voor uw perkranden of graskanten materialen zoals grind hebt gebruikt, kan het nuttig zijn om bij de aanleg een extra onkruidvlies te gebruiken om te voorkomen dat er onkruid groeit.