Grondanker

Grondankers: veilige bevestiging voor gazonranden en perkranden

 

Gazonranden zijn een uitstekend hulpmiddel dat onmisbaar is bij tuinontwerp. Afhankelijk van het ontwerp kan het extra gebruik van grondankers nuttig zijn.

 

Omdat geschikte grondankers ervoor zorgen dat uw gazonrand perfect zit en permanent op zijn plaats blijft. Hun gebruik kan dus praktisch onmisbaar blijken, vooral in zeer losse bodems.

 

Als u bij de aankoop van uw grondankers ook op hoogwaardige materialen let, bent u ook zeker van een bijzonder lange levensduur.

 

Wat is een grondanker?

 

Zoals de naam al doet vermoeden, is een grondanker een anker dat wordt gebruikt om een voorwerp in de grond vast te zetten. Simpel gezegd lijkt een grondanker op een grote spijker die in de grond wordt geslagen.

 

Deze handige grondankers zijn er echter in verschillende uitvoeringen, zodat ze niet altijd met een hamer kunnen worden ingehamerd, maar in sommige gevallen moeten worden vastgeschroefd. Beide ontwerpen hebben hun rechtvaardiging, waarbij zowel met het beoogde gebruik als met de bodemgesteldheid rekening moet worden gehouden bij de keuze.

 

Hamer-in en schroef-in bodemankers

 

Bij de aanschaf van grondankers kunt u onder meer kiezen tussen zogenaamde slagankers en grondankers om in te schroeven. Slagankers zijn in feite eenvoudige staven, waarvan sommige voorzien zijn van weerhaken.

 

Aan de bovenkant hebben ze meestal een bevestigingsmogelijkheid, zoals een haak of een hoek. Slagankers zijn zeer eenvoudig met een hamer in de grond te slaan. Zij zijn vooral geschikt voor gebruik op rotsachtige en harde ondergrond. Eenmaal in de grond gedreven, is zo'n grondanker meestal moeilijk te verwijderen, waardoor het een veilige bevestiging is.

 

Grondankers met schroeven kunnen worden vergeleken met overmaatse schroeven. Een draaiende beweging is nodig om ze in de grond te duwen. De beste manier om ze te installeren is een staaf als hulpmiddel te gebruiken. Geschroefde grondankers bieden ook een hoge mate van stabiliteit. Ze kunnen echter ook heel gemakkelijk worden verwijderd door ze in tegengestelde richting te draaien.

 

Grondankers voor gazonranden

 

Grondankers zijn onder andere zeer geschikt voor Borderrand. Zij zorgen voor extra stabiliteit en moeten altijd worden gebruikt wanneer de graskant niet voldoende steun vindt in de grond. Dit is zeer vaak het geval, bijvoorbeeld bij grindgronden of bij het plaatsen van Borderrand op hellingen.

 

Bovendien is het raadzaam om Borderrand waarvan het profiel hoger is dan tien centimeter, extra te beveiligen met geschikte grondankers. Op die manier zorgt u ervoor dat uw Borderrand een goede stabiliteit hebben en niet zomaar kunnen wegglijden eens ze geplaatst zijn.

 

Het plaatsen van grondankers brengt geen noemenswaardig extra werk met zich mee. Tegelijkertijd heeft het gebruik van de praktische bevestigingsmiddelen vele voordelen. Op voorwaarde dat de door u gekozen graskant en de toestand van de bodem dit vereisen, mag u dus zeker niet zonder het gebruik van geschikte grondankers.

 

Langdurige stalen grondankers

 

Het zure milieu in de bodem vormt een bijzondere uitdaging voor materialen die in de bodem worden gebracht. Net als de Borderrand zelf moeten de grondankers die worden gebruikt om ze op hun plaats te houden dus zo roestvrij en weerbestendig mogelijk zijn.

 

Anders zal corrosie niet lang op zich laten wachten en zal het slechts een kwestie van tijd zijn voordat u uw Borderrand, inclusief de grondankers, moet vervangen. Gebruik daarom altijd grondankers van geschikt materiaal, zoals gegalvaniseerd staal.

 

Op die manier bent u er zeker van dat uw gazon en perkranden een bijzonder lange levensduur zullen hebben en hebt u geen onnodig extra werk bij het inrichten van uw tuin.

 

Als u overigens Borderrand van cortenstaal wilt gebruiken , zijn daar ook geschikte grondankers voor. Het is dus geen enkel probleem om de volledige graskant de gewenste roestlook te geven. Aangezien cortenstaal slechts oppervlakkig roest, zijn grondankers van dit materiaal ondanks hun ongewone uiterlijk zeer stabiel en duurzaam.

 

Onmiddellijke Plastic Grondankers

 

Naast bijzonder robuuste en duurzame grondankers van gegalvaniseerd staal of cortenstaal zijn er ook grondankers van kunststof. Deze kosten meestal aanzienlijk minder. Niettemin zijn ze meestal weerbestendig en ongevoelig voor UV-licht.

 

Grondankers van kunststof zijn echter meestal niet geschikt als grondankers voor gazonranden. Dit geldt althans indien de Borderrand zelf ook van een materiaal zoals roestvrij staal zijn gemaakt en het bevestigingsmateriaal daarbij moet passen.

 

Wilt u echter een onkruidvlies of een beschermend zeil in de grond vastzetten voor de winter, dan zijn kunststof grondankers een goedkope oplossing die, dankzij de weerhaken die meestal aanwezig zijn, meer dan voldoende zekerheid bieden.

 

Zijn grondankers nodig voor alle gazonranden?

 

Het is niet altijd nodig om te vertrouwen op het gebruik van grondankers bij het installeren van Borderrand. Afhankelijk van het model dat u kiest, kunt u bijvoorbeeld een betonnen fundering nodig hebben om uw Borderrand stevig in de grond te zetten.

 

In dit geval vervult de betonnen fundering dezelfde functie als een grondanker, zodat de graskant voldoende steun heeft en niet wegglijdt, zelfs niet onder spanning.

 

Andere toepassingen voor grondankers

 

Grondankers zijn er in verschillende uitvoeringen voor verschillende toepassingen. Ze kunnen niet alleen worden gebruikt als grondankers voor Borderrand, maar ook voor het vastzetten van andere voorwerpen, zoals tenten in de vorm van zogenaamde haringen.

 

Bovendien kunnen grondankers bijvoorbeeld voor de volgende doeleinden worden gebruikt:

 

  • Bevestiging van tuinspeelhuisjes voor kinderen

  • Feesttenten vastzetten

  • Bevestiging van reclamebanners

  • Bevestiging van een houten schommel

  • Parasols vastzetten

 

Zoals u ziet, zijn de toepassingen voor grondankers talrijk . In principe zijn zij een goede keuze wanneer u een voorwerp veilig wilt bevestigen zonder uw toevlucht te moeten nemen tot dure, of liever permanente, oplossingen zoals een betonnen fundering. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de ondergrond het indrijven van de grondankers toelaat en het geen vloer van asfalt of soortgelijke materialen is.

 

Tips voor het correct plaatsen van grondankers

 

Het is het beste om de grondankers met een rubberen hamer in de grond te slaan. Als u alleen een hamer met een metalen kop hebt, leg er dan een stuk hout onder om te voorkomen dat u de grondankers beschadigt wanneer u ze erin slaat.

 

Als de grond erg hard is , kunt u hem met een spade wat losser maken voordat u hem erin slaat, als dat nodig is. Plaats de grondankers ongeveer een meter uit elkaar. Als uw gazonrand een totale lengte van tien meter heeft, hebt u dus tien grondankers nodig voor de installatie om een goede stabiliteit te garanderen.

 

Waarop moet u letten bij de aankoop van grondankers?

 

Natuurlijk is het belangrijk dat u bij de aanschaf van uw grondankers op zoek gaat naar kwalitatief goede en weerbestendige materialen. Maar daarnaast moet u er ook voor zorgen dat de grondankers van uw keuze geschikt zijn voor de graskant in kwestie.

 

Omdat het zeker verschil uitmaakt of u voor een brede of smalle graskant hebt gekozen. Om een vlotte installatie te garanderen, moeten de afmetingen van de grondankers verschillen naargelang de afmetingen van de Borderrand.

 

Grondankers online kopen voor goedkoop

 

Als u op zoek bent naar een geschikte randafwerking voor uw gazon en bloembedden, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Naast perkranden en Borderrand vindt u in ons assortiment ook bijpassende accessoires zoals grondankers.

 

U kunt deze gebruiken als grondankers voor uw Borderrand en zo zorgen voor een bijzonder duurzame en stabiele constructie. Bestel uw grondankers direct in onze shop en laat uw aankoop handig bij u thuis bezorgen.

 

Bij ons profiteert u van lage prijzen en korte levertijden. Bovendien kunt u er natuurlijk op vertrouwen dat onze hoogwaardige grondankers een lange levensduur hebben en dus hun taak optimaal vervullen.