Verge plaatwerk

Gevelgootstukken: belangrijke en vaak onderschatte vochtbescherming

 

Om schade door vochtindringing te voorkomen , is het natuurlijk van essentieel belang dat het dak van de woning volledig is afgedicht en voorzien van een geschikt dakafvoersysteem. Afhankelijk van de vorm van het dak kan dit ook het aanbrengen van een gootstuk omvatten, dat de zogenaamde berm aan de gevel van het huis beschermt tegen weersinvloeden en vocht.

 

De belangrijkste voordelen van bermplaten op een rijtje

 

  • Metalen plaatbekleding beschermt de berm op betrouwbare wijze tegen weersinvloeden en voorkomt het binnendringen van vocht.

  • Gootstukken zijn gemakkelijk te installeren en veel beter bestand tegen weersinvloeden dan de vroeger gebruikte houten gevelbekleding.

  • Bij de aanschaf van de platen moet onder meer rekening worden gehouden met de vorm van het dak en het soort dakbedekking.

  • Zijgootstukken zijn verkrijgbaar in verschillende metalen, zoals titaanzink, aluminium, staal en koper.

 

Wat is berm?

 

De dakrand is het zichtbare deel van de dakafwerking aan de puntgevel, meestal van hout. Het vormt een verbinding tussen de nok en de dakrand. Zowel sheddaken als zadeldaken hebben een berm.

 

Omdat verschillende delen van het gebouw van verschillende materialen elkaar daar ontmoeten, is dit gebied betrekkelijk gevoelig. Er kunnen dus gemakkelijk lekken ontstaan in de berm, vooral als de bouwwerkzaamheden niet goed worden uitgevoerd.

 

Waarom is het zinvol bermafdichtingen aan te brengen

 

Zoals de dakpannen, wordt ook de berm blootgesteld aan weersomstandigheden zoals wind, regen en kou. In tegenstelling tot hen blijkt hij echter veel gevoeliger te zijn voor beschadiging en lekkage. Om het te beschermen, is het daarom gebruikelijk om het te voorzien van bermgootstukken.

 

Ook wel bekend als gootstukken, bermgootstukken fungeren als een bekleding en zorgen ervoor dat het hout wordt beschermd en de voeg tussen de huismuur en het dak wordt gesloten. Bovendien voorkomen ze dat sterke windstoten de dakpannen aan de rand optillen.

 

Natuurlijk dragen de aangebouwde bermgootstukken ook bij aan het aanzicht van het huis. Daarom is het de moeite waard om bij de aanschaf te letten op een visueel passend materiaal en een goede kwaliteit.

 

Het bedekken van de berm bij oude huizen

 

Zelfs bij oude gebouwen voorziet men de berm van een beschermende bekleding. In tegenstelling tot jongere huizen bestaat deze daar echter in veel gevallen uit hout, dat is voorzien van in het oog springende ornamenten. Dit ziet er aantrekkelijk uit. Zoals bekend is hout echter lang niet zo weerbestendig als veel metaalsoorten.

 

Een houten berm vergt dan ook relatief veel onderhoud, want hij moet zo mogelijk regelmatig met een geschikt houtverduurzamingsmiddel worden geverfd.

 

Omdat de berm normaliter alleen met behulp van steigers veilig kan worden bereikt, is dit natuurlijk allesbehalve ideaal en daarom is het gebruik van praktische bermplaten allang de norm geworden.

 

Gevelplaten in verschillende uitvoeringen

 

Sponningplaten zijn verkrijgbaar in tal van verschillende soorten, die kunnen worden gebruikt voor de sponning van zadeldaken en sheddaken, alsook voor randplaten voor platte daken. Bij de aankoop is het belangrijk niet alleen op de vorm van het dak te letten, maar ook op het type dakbedekking. Afhankelijk of het om dakpannen, shingles van bitumen of natuurleien gaat, kan een andere bermplaat de juiste keuze zijn.

 

In sommige gevallen zijn de platen ook voorzien van een naad. Hun functie is water af te voeren naar de dakgoot of goot. Dit is echter niet het geval met alle bermplaten en, afhankelijk van de vorm van het dak, niet altijd absoluut noodzakelijk.

 

Ruitbermplaten van verschillende materialen

 

Net als andere dakplaten zijn ook dakbermplaten verkrijgbaar in verschillende materialen. Het gaat met name om titaan-zink, aluminium, staal en koper. In principe kunnen de genoemde materialen alle scoren met een vrij hoge duurzaamheid.

 

Bij de keuze voor een bepaald metaal moet vooral worden gekeken naar het materiaal waarvan andere onderdelen op het dak, zoals dakgoten of dakrandplaten, zijn gemaakt. Dit komt omdat sommige metalen niet met elkaar overweg kunnen en de neiging hebben meer te corroderen wanneer zij met elkaar in contact komen.

 

Het correct aanbrengen van bermbebakening

 

Het aanbrengen van bermbebakening is niet een al te ingewikkelde zaak. Het is natuurlijk wel belangrijk om nauwkeurig te werken om een precieze pasvorm en een goede afdichting van de berm te garanderen.

 

De platen moeten eerst op de juiste lengte worden gesneden en kunnen dan met schroeven aan de berm worden bevestigd. De daarvoor benodigde gaten zijn voorgeboord. De diameter ervan moet iets groter zijn dan die van de schroeven. Dit zorgt ervoor dat de bermplaat iets kan uitzetten als de temperatuur stijgt zonder krom te trekken.

 

Koop goedkope bermlakens bij online winkel

 

Als u op zoek bent naar goedkope bermlakens van hoge kwaliteit, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Want in onze online shop vindt u een selectie van stevige platen waarmee u de berm kunt afdekken.

 

Koop bermplaten en andere producten voor de bescherming en afwatering van uw dak gemakkelijk online. Wij zullen uw bestelling snel en betrouwbaar leveren, en wij zijn ervan overtuigd dat wij indruk op u kunnen maken met zowel de kwaliteit van onze producten als onze uitstekende klantenservice.