Borderrand Met wielkas

Maaiboord: onmisbaar voor ongecompliceerd gazononderhoud

 

Een dicht, groen gazon is de trots van veel amateurtuiniers en een echt hoogtepunt in elke tuin. Zodat de verzorging van het gazon goed slaagt en het gras ook in de randzone gemakkelijk kan worden ingekort, kan het instellen van een maairand nuttig zijn.

 

Als u op zoek bent naar een geschikte maairand voor uw tuin, dan zit u bij ons precies goed. In onze winkel vindt u een selectie van hoogwaardige maaikanten, die u gemakkelijk online kunt bestellen en laten bezorgen.

 

De belangrijkste feiten over maaikant in een oogopslag

 

 • Grasmaaierranden zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, vormen en maten, en in verschillende materialen.

 • Maaierranden van natuursteen of beton zijn zeer stevig en scoren hoog op duurzaamheid.

 • Met een maaiboord van metaal kiest u voor weerbestendig materiaal en een modern design.

 • Maaiboorden van cortenstaal overtuigen met een rustieke uitstraling en een goede stabiliteit.

 • Grasmaaierranden van stevig kunststof kunnen een kosteneffectief en eenvoudig te installeren alternatief zijn voor andere materialen.

 • Het instellen van een maairand is niet zo'n uitdaging met een beetje handvaardigheid.

 • Maairanden zijn ook een verstandige aankoop wanneer u een robotmaaier gebruikt voor gazononderhoud.

 • Afhankelijk van wat er naast het gazon ligt, is het niet altijd nodig om alle kanten van een maairand te voorzien.

 • In onze winkel vindt u een selectie van hoogwaardige maairanden die u online kunt kopen.

 

Wat is een maaikant?

 

Het regelmatig maaien van het gazon behoort voor de meeste amateurtuiniers tot het dagelijks leven. Het is immers van essentieel belang om ervoor te zorgen dat uw zorgvuldig aangelegde gazon optimaal gedijt en een verzorgde indruk maakt. Natuurlijk wilt u dat het gazon in uw tuin overal even lang is. Om dit te bereiken, moet u het gras rond de randen natuurlijk inkorten.

 

Afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse is het echter vaak moeilijk om met de grasmaaier de rand van het gazon te bereiken. Als het direct aan een muur of ander obstakel grenst, zal er na het maaien altijd een strookje langer gras overblijven. Nu kunt u het gras aan de rand natuurlijk ook gewoon met de hand maaien. Dit kost echter veel tijd, die u beslist elders veel nuttiger kunt besteden.

 

De oplossing voor dit probleem heet een maairand. Dit is een platte rand die u rond uw gazon kunt leggen. Door zijn breedte zorgt de maairand ervoor dat er voldoende ruimte is tussen het gazon en de aangrenzende delen van de tuin, zodat de grasmaaier ook daar de grassprieten kan bereiken en maaien.

 

Daarnaast dient de maairand ook als een visuele scheiding die helpt om uw tuin duidelijker te structureren. Een maairand maakt dus niet alleen het onderhoud van uw gazon eenvoudiger, maar is ook een uitstekend element voor het tuinontwerp.

 

Maaikanten gemaakt van verschillende materialen

 

Als u een maairand in uw tuin wilt plaatsen, zijn daarvoor geschikte producten van verschillende materialen verkrijgbaar. Welke optie voor u de juiste is, hangt af van het algemene ontwerp van uw tuin, en van uw individuele voorkeuren.

 

Bij de aanschaf van maaikanten kunt u kiezen uit de volgende materialen:

 

 • Natuursteen

 • Beton

 • Metaal

 • Cortenstaal

 • Plastic

 

Natuurstenen maaikanten

 

Natuurstenen maaikanten zoals graniet blijven erg populair. Afhankelijk van de steensoort bieden ze een lange levensduur en een hoge mate van stabiliteit, waardoor ze ook in druk belopen delen van de tuin zonder aarzeling kunnen worden gelegd.

 

Weliswaar is een maairand van natuursteen zeker niet modern, maar u kunt kiezen uit een aantal verschillende soorten. U kunt echter kiezen uit een reeks verschillende steensoorten in diverse kleuren en vormen, zodat u uw nieuwe maairand bijzonder goed kunt laten aansluiten bij de uitstraling van de rest van uw tuin.

 

Betonnen maairand

 

Maairanden zijn niet alleen verkrijgbaar in natuursteen, maar ook in beton. Betonelementen zijn er in verschillende vormen en maten. Bovendien kunt u kiezen uit een waaier van kleuren. Zo zijn betonnen gazonmaaikanten in antraciet, grijs en rood bijzonder populair.

 

Betonnen maaikanten worden gekenmerkt door een hoge stabiliteit en een goede weerbestendigheid. Als ze op de juiste manier zijn geïnstalleerd, zullen ze jarenlang probleemloos hun functie vervullen, zodat u binnen afzienbare tijd niet op vervanging hoeft te rekenen.

 

Metalen maaikant

 

Als u een moderner ontwerp voor uw tuin wenst, kunnen metalen maairanden een goed alternatief zijn voor de natuurstenen en betonnen varianten.

 

De metalen maaikanten van hoge kwaliteit zijn roestbestendig en stevig. Dus nogmaals, u kunt er zeker van zijn dat uw gazon maai rand zal scoren met een lange levensduur.

 

Cortenstalen maairand

 

Als u de voorkeur geeft aan een metalen maaiboord en tegelijkertijd een rustieke uitstraling wilt, zit u goed met een model van cortenstaal. Dit komt doordat zich op het materiaal een oppervlaktelaag van roest vormt. Dit geeft Cortenstaal niet alleen zijn karakteristieke patina, maar zorgt er ook voor dat het metaal eronder op betrouwbare wijze tegen weersinvloeden wordt beschermd.

 

Dit maakt Cortenstalen maaikanten uiterst duurzaam. Met deze variant kiest u dus ook voor een hoogwaardige oplossing waar u normaal gesproken lang plezier van zult hebben.

 

Maaikant van kunststof

 

Naast producten van steen, beton en metaal, zijn er ook maaikanten van kunststof. Deze variant is meestal bijzonder goedkoop in aanschaf. Afgezien daarvan zijn kunststof maaikanten meestal zeer gemakkelijk te installeren. Afhankelijk van het model kunnen ze flexibel worden gevormd en zo gemakkelijk worden aangepast aan het verloop van de randen van uw gazon.

 

Hoewel veel amateurtuiniers denken dat het een inferieur materiaal is, kan een maairand van hoogwaardig kunststof zeker indruk maken door zijn hoge stabiliteit en goede weerbestendigheid. In principe is er dus niets op tegen om voor deze optie te kiezen bij de aankoop van een grasmaaierrand.

 

De maairand correct instellen

 

Om zo lang mogelijk van uw nieuwe maairand te kunnen genieten, is het natuurlijk van groot belang deze goed in te stellen. Gelukkig is dit met een beetje vakmanschap en wat gereedschap geen al te groot probleem.

 

De precieze procedure voor het instellen van een maairand kan enigszins variëren, afhankelijk van de optie die u kiest en de omstandigheden ter plaatse. In principe komen de noodzakelijke stappen echter steeds sterk overeen.

 

Eerst spant u een liniaal als markering voor het toekomstige verloop van uw maairand en graaft u langs de lijn een ondiepe geul. Dit moet ongeveer 10 tot 15 inches dieper zijn dan de hoogte van de stenen voor het maaien van randstenen. Vul nu een laag grind of zand als fundering en verdicht het materiaal voordat u uw maairand instelt en op zijn plaats tikt met een rubberen hamer. Controleer tijdens het instellen met een waterpas of alles waterpas staat en pas zo nodig aan.

 

De bovenkant van de maairand moet gelijk liggen met de graszode, zodat u de grasmaaier zonder problemen kunt gebruiken om het gras rond de rand te maaien.

 

Heeft u een betonnen fundering nodig voor de maairand?

 

Veel tuineigenaren vertrouwen op een betonnen fundering bij het leggen van uw maairand. Natuurlijk, dit heeft zeker zijn voordelen. De betonnen fundering zorgt er immers voor dat de grasmaairand zijn beoogde positie op een bijzonder betrouwbare manier behoudt en niet zo gemakkelijk wegglijdt.

 

In veel gevallen is een betonnen fundering echter niet absoluut noodzakelijk, zodat er meestal niets op tegen is om het bij het plaatsen van de maaiboord gewoon zonder te doen.

 

Bovendien heeft een maaiboord gelegd in een betonnen fundering wel enkele nadelen. Ten eerste kost het op deze manier instellen van de maairand natuurlijk meer tijd en arbeid. Bovendien is het goed mogelijk dat u in de toekomst de loop van de randen van uw gazon wilt wijzigen.

 

 

Als u ervoor hebt gekozen om zonder betonnen fundering te werken , hoeft u de maairand niet af te voeren, maar kunt u deze gewoon uit de grond halen en opnieuw gebruiken. Op deze manier bespaart u geld dat u anders zou moeten investeren in de aanschaf van een nieuwe maaikant als u uw gazon opnieuw moet onderhouden.

 

Moet de maaikant het hele gazon begrenzen?

 

De taak van een maairand is ervoor te zorgen dat het maaidek van de maaier de grassprieten aan de rand kan bereiken. Om dit te laten werken, moet het wel de juiste breedte hebben. Het is echter niet altijd nodig om het gazon volledig te omzomen.

 

Of u aan alle kanten van uw gazon een maairand moet aanbrengen, hangt af van wat er vlak naast ligt. Als er bijvoorbeeld een tuinpad langs één kant loopt, hebt u daar geen maairand nodig omdat u de grasmaaier gewoon op het pad kunt rijden. In dat geval kunt u daar ook een smallere gazonrand leggen zonder dat u daardoor problemen krijgt met maaien.

 

Het geheel ziet er echter anders uit als het gazon grenst aan perken of er een muur direct naast staat. In dat geval kunt u niet met uw grasmaaier rijden, of in ieder geval niet zo ver als u wilt voorbij de rand van het gazon in het geval van bloembedden. U kunt de rand dus alleen maaien als u daar een voldoende brede maairand hebt gelegd.

 

Hoewel het ook praktische voordelen heeft, het is natuurlijk uiteindelijk aan u of u uw gazon volledig met een maairand wilt omgeven. Als u wilt dat de borders er aan alle kanten hetzelfde uitzien, is er niets op tegen om bijvoorbeeld ook een maairand tussen het gazon en het tuinpad aan te brengen.

 

Waarom een maairand een goede keuze is voor tuinontwerp

 

Een maairand heeft een aantal voordelen. Daarom, als u een gazon in uw tuin hebt en het is moeilijk om de randen te bereiken, is het installeren van een gazon maai rand zeker een goed idee dat u blijvend voordeel kan opleveren.

 .

Een gazonmaaikant biedt u met name de volgende voordelen:

 

 • Dankzij de gazonmaaikant is het ook mogelijk om de randen van uw gazon te maaien zonder dat u vervelend en tijdrovend handwerk hoeft te verrichten.

 • Maaiboorden zijn verkrijgbaar in tal van uitvoeringen, zodat u er gemakkelijk een kunt kiezen die bij uw tuin past.

 • Een hoogwaardige maairand biedt een uitstekende oplossing om uw gazon op een visueel aantrekkelijke manier af te bakenen.

 

Waarop moet u letten bij de aanschaf van een maaikant?

 

Als u een maairand in uw tuin wilt plaatsen, zijn er natuurlijk een paar dingen waar u op moet letten bij de aanschaf ervan. De grasmaaierrand moet immers niet alleen zijn functie vervullen, maar ook zo goed mogelijk bij uw tuin passen en natuurlijk een lange levensduur bieden.

 

Bedenk van tevoren goed, welk materiaal en welke kleur voor u geschikt zijn. Afhankelijk van het ontwerp van de rest van de tuin, kan een geheel andere maairand de juiste keuze zijn. Terwijl in sommige tuinen een moderne maaiboord van metaal bijzonder goed staat, kan een maaiboord van natuursteen zoals graniet in een andere tuin beter passen.

 

Naast moet u er natuurlijk voor zorgen dat het door u gekozen maaibord van goede kwaliteit is. Het is misschien verleidelijk om wat geld te besparen op uw aankoop, maar de prijs mag niet het enige criterium zijn bij de aankoop. Houd er rekening mee dat het weer gewoonlijk veel meer schade toebrengt aan een inferieure maairand, zodat u deze hoogstwaarschijnlijk eerder zult moeten vervangen. Hierdoor wordt een vermeend koopje voor tuinaanleg vaak een onnodige uitgave die u bovendien nog extra tijd kost.

 

 

Maaikanten voor robotmaaiers

 

Tijd is kostbaar en niet iedere tuineigenaar heeft zin om zelf zijn gazon te maaien. Het is dan ook niet verwonderlijk dat robotmaaiers steeds populairder worden. Want de praktische tuinhulpjes nemen het vervelende gazononderhoud betrouwbaar over en zorgen ervoor dat het gras altijd de perfecte lengte heeft.

 

Net als een conventionele grasmaaier heeft een robotmaaier meestal ook moeite met het maaien van de randzones van het gazon. Met behulp van een geschikte maairand kunt u dit echter voorkomen en er zo voor zorgen dat de robotmaaier probleemloos zijn werk kan doen.

 

Om ervoor te zorgen dat de maairand zijn werk kan doen, is het noodzakelijk dat deze de juiste breedte heeft. Wat dat precies betekent, hangt af van uw robotmaaier. De afstand tussen het maaidek en de buitenrand van de bak kan namelijk variëren naargelang het model, waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze van de maairand.

 

Bij toestellen met een zogenaamde randfunctie kan de maairand wel iets smaller zijn dan bij een toestel dat niet over een dergelijke functie beschikt. Hoe dan ook, bij het plannen van de maairand is het handig als u al een robotmaaier bezit en dus precies weet welke breedte u nodig hebt. Als dit niet het geval is, is het soms zinvol om liever een iets bredere maairand in te stellen, zodat er later geen problemen ontstaan bij het gebruik van de robotmaaier.

 

Hoge kwaliteit maaikanten goedkoop online kopen

 

Als u een maaikant wilt kopen, zit u in onze winkel precies goed. Want bij ons vindt u grasmaaierkanten van hoge kwaliteit, die u heel gemakkelijk online kunt bestellen. Koop de maaiboord van uw keuze bij ons in de online shop en laat uw aankoop snel en betrouwbaar op het door u gewenste adres bezorgen.

 

Wanneer u bestelt, profiteert u van een uitstekende productkwaliteit, lage prijzen, korte levertijden en een klantenservice die zeker niets te wensen overlaat. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat u volledig tevreden zult zijn met uw nieuwe maaikant.