Downpipes

Hoge kwaliteit regenpijpen voor een duurzaam dakafvoersysteem

 

Een regengoot inclusief regenpijpen behoort natuurlijk tot de basisuitrusting van elk dak. Een voldoende gedimensioneerd dakafvoersysteem zorgt er immers onder meer voor dat er na verloop van tijd geen vochtschade optreedt aan de muren van het huis.

 

Bovendien is het natuurlijk een goed idee om het water uit de regenpijpen op te vangen in regentonnen en te gebruiken voor het besproeien van uw eigen tuin. Hoe dan ook, als u regenpijpen koopt, moet u op zoek gaan naar goede kwaliteit, zodat ze zo lang mogelijk meegaan zonder kostbare reparaties.

 

De belangrijkste feiten over regenpijpen op een rijtje

  • Als een belangrijk onderdeel van het dakafvoersysteem is het van groot belang dat regenpijpen de juiste maat hebben.

  • Het water dat met de dakgoot wordt opgevangen, kan via de aangesloten regenpijpen naar de riolering worden geleid.

  • Als het regenwater voor besproeiing moet worden gebruikt, kunnen regenpijpen worden uitgerust met een regenopvangbak.

  • Rain pipes zijn zowel in kunststof als in verschillende metalen verkrijgbaar, waarbij o.a. de levensduur per materiaal kan verschillen.

  • Voor de installatie van de downpipes zijn diverse aansluitleidingen verkrijgbaar, alsmede moffen en andere onderdelen voor de aansluiting.

  • Voor tuinhuisjes kunnen regenpijpen met een kleinere diameter worden gebruikt om regenwater op te vangen voor besproeiing.

 

Grootte en aantal regenpijpen

 

Om het regenwater op een betrouwbare manier af te voeren, is het noodzakelijk dat de regenpijpen die op de dakgoot zijn aangesloten, de juiste afmetingen hebben. De noodzakelijke binnendiameter alsmede het aantal regenpijpen is afhankelijk van verschillende factoren, waarmee reeds bij de planning van het dakafvoersysteem rekening moet worden gehouden.

 

Naast de hoeveelheid neerslag speelt met name het af te voeren dakoppervlak een rol. Voor een dak van 40 vierkante meter is bijvoorbeeld een binnendiameter van 60 millimeter een richtlijn, terwijl dat voor een dakoppervlak van 150 vierkante meter 100 millimeter is.

 

Ondanks de naam regenpijp beweegt het meeste water zich bij regen niet in vrije val door de pijp naar beneden. In plaats daarvan stroomt het voornamelijk langs de binnenwand van de regenpijp.

 

Downspouts van verschillende materialen

 

Downspouts zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Naast kunststof regenpijpen zijn er ook buizen van roestvrij staal en diverse metalen. Elk materiaal heeft zowel voor- als nadelen.

 

In principe is het natuurlijk een goed idee om regengoten en regenpijpen van hetzelfde materiaal te kopen. Dit heeft niet alleen optische redenen, maar is ook te wijten aan het feit dat sommige metalen niet met elkaar overweg kunnen en bijzonder snel corroderen bij direct contact.

 

Downpipes van kunststof

 

Rainpipes van kunststof zijn bijzonder goedkoop en gemakkelijk te installeren. Tegelijkertijd worden zij gekenmerkt door een hoge weerstand tegen verwering. In vergelijking met metalen buizen hebben regenpijpen van kunststof echter een kortere levensduur, hetgeen in aanmerking moet worden genomen met betrekking tot de initiële kosten.

 

Downpipes van zink

 

Naast downpipes van kunststof zijn downpipes van zink, of titaniumzink, bijzonder populair. Het materiaal is robuust en duurzaam, en daarom is de iets hogere prijs het zeker waard. Op zinken regenpijpen vormt zich na verloop van tijd een karakteristieke grijze patina, die kan worden voorkomen door de regenpijpen tijdig te verven.

 

Downpipes van andere metalen

 

Naast titanium worden ook zink, koper en roestvrij staal gebruikt om downpipes van te maken, naast andere metalen. Regenpijpen van roestvrij staal zijn zeer robuust en nagenoeg corrosievrij. Hun relatief hoge prijs betaalt zich op de lange termijn zeker terug dankzij hun lange levensduur en stabiliteit.

 

Dit geldt in principe ook voor koper, dat niet in de laatste plaats populair is vanwege de groene kleur die het oppervlak na verloop van tijd aanneemt. Omdat koper echter sterk corrodeert wanneer het in contact komt met sommige andere metalen, is een combinatie met andere materialen slechts in beperkte mate mogelijk.

 

Regenwater van regenpijp naar regenton leiden

 

Regengoten en de daarop aangesloten regenpijpen zijn natuurlijk in de eerste plaats voor de afwatering van het dak. Dit betekent echter niet dat het aldus opgevangen water noodzakelijkerwijs in de riolering terecht moet komen.

 

Diegenen die een eigen tuin hebben, zouden in plaats daarvan hun regenpijpen moeten uitrusten met regenwatercollectoren, waarmee het water in regentonnen kan worden omgeleid en vervolgens naar behoefte kan worden gebruikt om de tuin te besproeien.

 

Regenwater is immers helemaal gratis, in tegenstelling tot water uit de kraan. Toch kan bewatering met regenwater het verbruik van drinkwater verminderen, dus niet alleen uw portemonnee vaart er wel bij, maar ook het milieu.

 

Verbindingsstukken en praktische toebehoren voor regenpijpen

 

Om regenpijpen goed te kunnen installeren, zijn natuurlijk geschikte verbindingselementen nodig. Hiertoe behoren bijvoorbeeld hulzen en hulsafdichtingen. Indien twee regenpijpen aan elkaar gekoppeld moeten worden, kan een zogenaamde Y-pijp of Y-pijp gebruikt worden, afhankelijk van het leidingverloop.

 

Naast zijn er nog diverse accessoires, zoals de reeds genoemde regenwatercollectoren, maar ook grindvangkorven, waarmee bladeren en ander vuil opgevangen kunnen worden, zodat de regenpijpen niet verstopt raken.

 

Regenbuizen voor tuinhuisjes

 

Terwijl voor woonhuizen in elk geval een dakafvoersysteem met bijpassende goten en regenpijpen vereist is, is het niet verplicht een overeenkomstig systeem op tuinhuisjes aan te brengen.

 

Het is niettemin nuttig om vochtschade aan het tuinhuisje te voorkomen en om extra regenwater op te vangen voor de besproeiing. Voor een tuinhuisje volstaan natuurlijk veel dunnere regenpijpen, omdat het dakoppervlak veel kleiner is in vergelijking met woonhuizen.

 

Aan de andere kant, wat het materiaal betreft waarvan de regenpijpen zijn gemaakt, gelden voor de installatie op het tuinhuisje in principe dezelfde punten voor wat betreft de verschillen in prijs en de verwachte levensduur.

 

Regenpijpen goedkoop online kopen

 

Als u geschikte regenpijpen voor uw dakafvoersysteem nodig hebt, vindt u ze zeker in onze winkel. Kies uit regenpijpen in verschillende uitvoeringen de variant die bij uw pand past en koop uw regenpijpen inclusief toebehoren direct online.

 

Wij bezorgen uw bestelling gemakkelijk bij u thuis. Profiteer bij uw aankoop van lage prijzen en een uitstekende kwaliteit, waardoor u kunt vertrouwen op een lange levensduur van uw nieuwe regenpijpen.