Een slakkenafrastering plaatsen: waar u op moet letten

 

Een slakkenhek is een effectieve bescherming tegen ongewenste gasten in uw bedden. Als de omheining correct is geïnstalleerd, kunnen slakken er niet overheen, zodat uw planten beschermd zijn tegen dit vervelende ongedierte, zonder dat u chemicaliën hoeft te gebruiken. 

Hoe een slakkenafrastering wordt geïnstalleerd en waar u op moet letten, wordt hieronder uitgelegd.

 

Hoe werkt een slakkenhuis?

 

Een slakkenhek is geïnstalleerd als een grens rond het bed. Het bovenste deel van het slakkenhek is naar buiten gebogen om een hoek van ongeveer 45 graden te vormen. Samen met een bovenrand die ook naar buiten is gebogen, zorgt dit ervoor dat slakken niet over het hek kunnen komen en dus op betrouwbare wijze uit bedden kunnen worden geweerd.

 

Hoe wordt een slakkenhek geplaatst?

 

Bij het plaatsen van een slakkenafrastering is het in de eerste plaats belangrijk te zorgen voor een stevige ondergrond. De omheining moet daarom ongeveer 10 centimeter diep in de grond zitten. Gebruik een spade of een hark om een smalle geul rond het bed te graven. 

Aangezien een slakkenhek gewoonlijk een totale hoogte van 25 centimeter heeft, zal er na installatie ongeveer 15 centimeter boven de grond uitsteken. Dit is belangrijk om voldoende hoogte te hebben om slakken effectief te verdrijven. 

Verbind de zijdelen van het slakkenhek met de hoekelementen en plaats het slakkenhek in de eerder gegraven geul. Vul het kanaal nu met aarde en druk het stevig aan, zodat het pas geplaatste slakkenhek stevig staat.  

Als de lengte van een enkel zijelement niet voldoende is om het hele bed te omheinen, kunt u bij de installatie van het slakkenhek ook twee zijelementen in elkaar schuiven en zo het beschermingshek aanpassen aan de afmetingen van het desbetreffende bed.

 

Waarop moet worden gelet bij de installatie van een slakkenafrastering?

 

Opdat het slakkenhek uw planten tegen slakken beschermt, is het belangrijk dat het zonder tussenruimten wordt geïnstalleerd. Bovendien moet u ervoor zorgen dat de genoemde hoogte van 15 centimeter gegarandeerd is. Aangezien slakkenhekken gewoonlijk echter een totale hoogte van 25 centimeter hebben, is dit in de praktijk meestal toch geen probleem.  

Zorg er ook voor dat het slakkenhek na de installatie volledig vrij is en dat er geen planten overhangen of in direct contact staan met het hek. Anders kunnen slakken het gebruiken als klimhulpmiddel en ondanks het slakkenhek toch in het bed komen.

 

Wanneer is het juiste moment om een slakkenafrastering te plaatsen?

 

De tijd voor het installeren van uw slakkenafrastering is in principe aan u. U kunt de omheining bijvoorbeeld in de herfst plaatsen of wachten tot de lente. Opdat het zijn werk zou kunnen doen, moet u het echter ten laatste installeren wanneer u uw bedden begint te beplanten.  

Om uw bedden optimaal tegen slakken te beschermen, raden wij u aan de grond in de late herfst en het vroege voorjaar om te spitten. Op die manier legt u eventuele slakkeneieren in de grond bloot, die door de zon, de vorst en roofdieren worden geëlimineerd. Zo kunt u het aantal naaktslakken in uw tuin op voorhand verminderen en bespaart u werk aan ongediertebestrijding.