Verhoogd bed

Hoge bedden: ideaal voor een creatief tuinontwerp

 

De mogelijkheden om uw tuin te ontwerpen zijn zeer divers. Dit geldt niet in de laatste plaats voor de aanleg van bloemperken. Hier kunt u, naast de conventionele bloemen- en groentebedden, bijvoorbeeld ook rekenen op de aanleg van enkele verhoogde bedden als een geschikte aanvulling of zelfs als een volledige vervanging van bedden op de grond.

Hoge bedden zijn zeer veelzijdig. Ze kunnen worden opgebouwd uit totaal verschillende materialen en beplant met tal van verschillende planten. Met de aanleg van een of meer verhoogde bedden kiest u dus voor een praktisch en modern designelement dat het totaalbeeld van uw liefdevol onderhouden tuin op vakkundige wijze kan verrijken.

Als u van plan bent om verhoogde bedden in uw tuin aan te leggen, zit u bij ons helemaal goed. Want in onze winkel vindt u, naast vele andere hoogwaardige producten voor de tuininrichting, onder andere een selectie van verhoogde bedden, die u direct online kunt kopen en gemakkelijk bij u thuis kunt laten bezorgen.

 

De belangrijkste dingen over verhoogde bedden in een oogopslag

 

 • Hoge bedden van hout zijn erg populair en verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen.
 • Hoogbedden van metaal, zoals aluminium, worden gekenmerkt door hun goede weerbestendigheid en hun lange levensduur.
 • Naast modellen van hout en metaal zijn er ook hoogbedden van kunststof en stenen.
 • Door te vullen met meerdere lagen van verschillende materialen, zorgt u voor een bijzonder voedselrijke bodem in het hoogbed.
 • Hoge bedden zijn veelzijdig en flexibel inzetbaar en kunnen zowel met bloemen als met fruit en groenten of kruiden worden beplant.
 • Met enige handigheid kunt u een verhoogd bed van materialen als stenen of pallets ook zelf bouwen.
 • Hoge bedden zijn niet alleen geschikt voor tuinontwerp, maar vormen ook een goede keuze voor balkons.
 • In onze winkel vindt u kwalitatief hoogwaardige verhoogde bedden voor uw tuin, die u gemakkelijk online kunt kopen.

 

Wat is een verhoogd bed?

 

Een opgehoogd bed is een bed dat hoger ligt dan het maaiveld. Daartoe is hij uitgerust met zijwanden. Deze kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt, zoals hout, metaal of kunststof.

 

Hoge bedden hebben veel voordelen

  ;

De aanleg van verhoogde bedden brengt verschillende voordelen met zich mee, reden waarom steeds meer tuineigenaren zich bij de inrichting van hun tuin tot dit speciale type bed wenden.

Hoge bedden kunnen vooral punten scoren met de volgende voordelen:

 • De hoogte maakt het gemakkelijker om de bedden te onderhouden.
 • De grond in het verhoogde bed warmt eerder op.
 • Er groeit minder onkruid in verhoogde bedden.
 • Gewassen planten groeien bijzonder snel als ze goed verzorgd worden.
 • Een verhoogd bed draagt bij aan een geslaagd tuinontwerp.

 

Hoge bedden van verschillende materialen

  ;

Als u besluit een hoogslaper te maken, moet u niet in de laatste plaats ook een keuze maken wat betreft het bouwmateriaal. Want een hoogslaper kan worden opgebouwd uit heel verschillende materialen, die elk natuurlijk hun eigen voordelen hebben.

Welke variant de juiste is , hangt met name af van uw persoonlijke ideeën. Zo kunt u in de meeste gevallen kiezen voor een individuele oplossing en natuurlijk ook heel goed rekening houden met het aanzicht van uw tuin als geheel. Uw verhoogde bedden moeten er immers niet uitzien als vreemde voorwerpen, maar goed passen bij de rest van uw tuin.

Hoge bedden kunnen met name van de volgende materialen worden gemaakt :

 • Hout
 • Metaal
 • Kunststof
 • Stenen

 

De populaire klassieker: Verhoogde houten bedden

 

Houten verhoogde bedden zijn zonder twijfel de klassieker, en blijven daarom tot op de dag van vandaag zeer populair bij veel amateurtuiniers. Als u een zo natuurlijk mogelijke uitstraling voor uw tuin wilt, zit u met een verhoogd bed van hout zeker goed.

Bovendien is er een enorme verscheidenheid aan verschillende maten en vormen voor u beschikbaar. Zo kunt u uw houten hoogslaper heel individueel vormgeven en perfect afstemmen op de rest van uw tuin.

Naast de klassieke variant, die bestaat uit een houten frame dat op de grond wordt geplaatst, zijn er bijvoorbeeld ook modellen die poten hebben. Bovendien kunt u zelfs meerlaagse verhoogde bedden van hout kopen, die zeer geschikt zijn, vooral voor balkons of terrassen, omdat ze op een kleine ruimte veel groeiruimte kunnen bieden.

Een andere visueel aantrekkelijke optie voor een verhoogd bed van hout zijn ook modellen gemaakt van wilgentakken, die gevlochten zijn en daardoor doen denken aan het uiterlijk van een rieten mand.

Zoals u ziet, hebben verhoogde bedden van hout veel te bieden. Bij de aankoop moet u er echter rekening mee houden dat hout van nature niet eeuwig bestand is tegen verwering. U moet er dus rekening mee houden dat u uw houten verhoogde bedden regelmatig zult moeten onderhouden, of liever opknappen, en dat het materiaal onvermijdelijk op een bepaald moment zal moeten worden vervangen.

 

Modern en robuust: verhoogde bedden van metaal

 

Naast hout wordt vooral metaal steeds populairder als het gaat om het bouwen van mooie en robuuste verhoogde bedden. Er zijn metalen verhoogde bedden verkrijgbaar, bijvoorbeeld van aluminium of cortenstaal. Het voordeel van dit materiaal is duidelijk. Vergeleken met hout is metaal meestal veel weerbestendiger en gemakkelijker te onderhouden . Met een navenant goede kwaliteit zijn verhoogde bedden van metaal zoals aluminium jarenlang probleemloos bestand tegen milieu-invloeden, zodat u er bijzonder lang plezier van kunt hebben.

Bovendien zijn verhoogde bedden van metaal, zoals u die in onze winkel kunt kopen, doorgaans zeer eenvoudig te monteren. Zelfs onervaren amateurtuiniers hebben geen moeite met het maken van een kwalitatief hoogwaardig verhoogd bed van metaal.

Bovendien kiest u met een verhoogd bed van metaal voor een bijzonder modern design, dat afhankelijk van het design van de rest van de tuin soms een zeer goede keuze is en ofwel perfect in het totaalplaatje past of ook een groot contrast kan vormen.

Als het geheel wat rustieker moet overkomen , zit u met een verhoogd bed van cortenstaal echter helemaal goed. Cortenstaal is onderhevig aan oppervlaktecorrosie, waardoor het materiaal zijn karakteristieke patina krijgt. Tegelijkertijd beschermt de dunne roestlaag aan het oppervlak het materiaal eronder, zodat cortenstaal scoort met een bijzonder lange levensduur.

 

Een veelzijdig alternatief: verhoogde bedden van kunststof

 

Wilt u een bijzonder goedkope en snel te monteren oplossing voor het maken van uw verhoogde bedden , dan kan kunststof soms een goed alternatief zijn.

Als u bij de aankoop let op een goede kwaliteit, kunnen verhoogde bedden van kunststof meestal ook overtuigen met een vrij lange levensduur en een goede weerbestendigheid.

Gelijkaardig aan hout zijn ook kunststof verhoogde bedden verkrijgbaar in ontelbare verschillende vormen, maten en kleuren. Het uiterlijk van het materiaal is deels gemodelleerd naar het uiterlijk van hout. Daarnaast zijn er ook gelijkvloerse modellen en verhoogde bedden die voorzien zijn van poten.

Sommige verhoogde bedden van kunststof zien er zelfs uit alsof ze van rotan gemaakt zijn, wat ze een bijzonder aantrekkelijk uiterlijk geeft. Of een dergelijk model u aanspreekt, is natuurlijk uiteindelijk een kwestie van persoonlijke smaak, die wij hier niet kunnen beantwoorden.

 

Made for eternity: verhoogde bedden van steen

 

Als het gaat om geschikte materialen voor verhoogde bedden, mogen stenen natuurlijk niet in het lijstje ontbreken. Een hoogslaper van steen is zeer robuust, weerbestendig en duurzaam.

Hoewel er in dit opzicht bepaalde verschillen zijn naargelang de steensoort, kunt u er meestal op vertrouwen dat uw stenen hoogslaper vele jaren probleemloos zal meegaan en steeds opnieuw kan worden herbeplant.

Hoogslaper van steen scoort bovendien meestal met een bijzonder hoogwaardige en aantrekkelijke uitstraling. Een zorgvuldig ommuurd verhoogd bed is daarom een geweldige decoratie voor elke smaakvol ontworpen tuin en zou uw oase van welzijn zeker verrijken.

Als u voor deze variant kiest , moet u er echter rekening mee houden dat de aanleg van een verhoogd bed van stenen in vergelijking met de andere varianten meestal een aanzienlijk grotere hoeveelheid werk met zich meebrengt. U moet immers een stabiele muur bouwen van de stenen en zo nauwkeurig mogelijk te werk gaan om voldoende stabiliteit van het verhoogde bed te garanderen.

Daarnaast kan het, afhankelijk van de ondergrond, zelfs zo zijn dat u een fundering van beton moet storten waarop u vervolgens het verhoogde bed van stenen kunt bouwen. Als dit het geval is, zal de inspanning voor de constructie uiteraard niet minder zijn en moet u hiervoor extra tijd uittrekken.

 

De juiste maat voor het verhoogde bed

 

Met alle flexibiliteit wat betreft de materialen en de vorm en afmetingen, is het toch belangrijk om bepaalde grenzen in acht te nemen bij het creëren van verhoogde bedden. Het is waar dat een rechthoekig verhoogd bed zo lang kan zijn als u wilt. Wat de breedte betreft, moet u er echter voor zorgen dat u alle planten in het bed gemakkelijk kunt bereiken.

Afhankelijk van het feit of u uw verhoogde bed slechts van één of beide kanten kunt bewerken, wordt een breedte van 75 tot maximaal 150 centimeter dienovereenkomstig aanbevolen. Als u besloten hebt een rond verhoogd bed te maken, mag de diameter niet groter zijn dan 100 centimeter.

 

Het vullen van verhoogde bedden: Waarop letten?

 

Om de planten optimaal te laten groeien, is het natuurlijk belangrijk dat u uw verhoogde bed vult met vruchtbare grond. In principe hebt u verschillende mogelijkheden om dit te doen. Juist vrij vlakke verhoogde bedden kunnen heel eenvoudig met potgrond worden gevuld.

Daarnaast kunt u uw verhoogde bed ook vullen met meerdere lagen van verschillende materialen. Het is raadzaam om in het bed vier verschillende lagen op elkaar te leggen. De precieze dikte van de afzonderlijke lagen hangt af van het beschikbare materiaal en de hoogte van het verhoogde bed als geheel.

De onderste laag moet bestaan uit afvalhout, zoals dunne takken of twijgen van struiken en soortgelijke planten. Gazonmaaisel of bladeren zijn geschikt voor de tweede laag. Vul vervolgens uw verhoogde bed met een laag halfrijpe compost. De laatste laag is een dikke laag hoogwaardige plantengrond waarop u de planten van uw keuze kunt planten.

 

Waarom moet een verhoogde bedvulling zo mogelijk uit meerdere lagen bestaan?

 

Hoewel het, zoals gezegd, niet verplicht is om uw verhoogde bed met meerdere lagen te vullen, heeft deze aanpak een aantal belangrijke voordelen voor de beplanting.

Vooreerst zullen de onderste lagen in het verhoogde bed na verloop van tijd gaan rotten. Dit zorgt ervoor dat de planten over een langere periode van belangrijke voedingsstoffen worden voorzien, wat natuurlijk een positief effect heeft op hun groei.

Daarnaast ontstaat warmte wanneer de onderste lagen rotten. Dit heeft tot gevolg dat de grond in uw verhoogde bed een relatief hoge temperatuur heeft. Dit betekent dat u relatief vroeg in het jaar kunt beginnen met planten, en de planten zullen meestal merkbaar sneller groeien dankzij de warmte.

 

Wanneer is het nodig om verhoogde bedden bij te vullen ?

 

Als u uw verhoogde bedden in verschillende lagen hebt opgevuld, zal het oppervlak elk jaar een klein beetje inklinken. Dat komt omdat het materiaal in de onderste lagen beetje bij beetje rot. Om dit tegen te gaan, kunt u in het voorjaar gewoon wat plantengrond toevoegen.

Zo'n vijf of zes jaar na de eerste vulling moet al het materiaal in uw verhoogde bed zijn verrot en humus zijn geworden. U kunt dit verdelen over de normale bedden in uw tuin en vervolgens uw verhoogde bed opnieuw vullen met de verschillende lagen.

 

Hebben verhoogde bedden een woelmuisscherm nodig?

 

Gatroosters kunnen veel schade aanrichten in tuinen, waarbij soms hele groentebedden worden vernield. Als tuineigenaar moet u daarom uw met zorg verzorgde planten zo goed mogelijk tegen hen beschermen.

Afhankelijk van het type en de locatie van het verhoogde bed, kan het zinvol zijn de bodem te voorzien van een zogenaamd woelmuizenrooster. Dit is een dichtmazig raster van ijzerdraad dat voorkomt dat uw planten het slachtoffer worden van de vervelende knaagdieren.

Als uw verhoogde bed een zogenaamd tafelbed is, is de installatie van een woelmuizenrooster natuurlijk niet nodig vanwege het gebrek aan contact met de grond. Dit geldt natuurlijk ook voor verhoogde bedden die bijvoorbeeld op flagstones op het terras worden geplaatst. In dit geval is er meestal voldoende bescherming tegen de vraatzuchtige knaagdieren, zelfs zonder een woelmuizenrooster.

 

Beplanting van verhoogde bedden: de keuze is aan u

  ;

Verhoogde bedden bieden niet alleen talloze mogelijkheden qua vorm en grootte , maar ook qua materiaalgebruik . Ze kunnen ook worden beplant met een grote verscheidenheid van planten. Deze veelzijdigheid is natuurlijk een groot deel van hun aantrekkingskracht en speelt zeker een doorslaggevende rol in het feit dat verhoogde bedden steeds vaker in tuinen voorkomen.

Als het u in de eerste plaats gaat om een visueel aantrekkelijk ontwerp van uw tuin, kunt u uw verhoogde bedden beplanten met kleurrijke bloemen. Als alternatief kunt u natuurlijk ook groenten en fruit, zoals tomaten en aardbeien, in uw verhoogde bedden planten of zelfs een verhoogd kruidenbed creëren.

 

Beplanting van verhoogde bedden met bloemen

 

Natuurlijk is het zinvol om bij de beplanting van verhoogde bedden gewoon voor bloemen te gaan. Op die manier zorgt u ervoor dat uw tuin bijzonder kleurrijk wordt. In principe zijn er praktisch geen grenzen aan uw bloemenkeuze.

U kunt zich dus vrij ontwikkelen binnen uw mogelijkheden en uw verhoogde bedden heel eenvoudig beplanten met uw favoriete bloemen. Zorg er echter voor dat de perken voldoende ruimte bieden voor de bloemen van uw keuze en dat de planten geschikt zijn voor de betreffende locatie. Afhankelijk van het feit of uw verhoogde bed meer in de schaduw of in de zon ligt, kunnen andere bloemen een goede keuze zijn om te planten.

Maar als u zich aan een paar eenvoudige regels houdt, kunt u zich erop verheugen dat de bloemen in uw verhoogde bedden een echte blikvanger worden die niet alleen uzelf, maar ook uw gasten in de toekomst zeker zal verrukken.

 

Verhoogde bedden beplanten met groenten en fruit

  ;

Verhoogde bedden zijn niet alleen geschikt voor het planten van bloemen. Bovendien kunnen ze ook worden gebruikt voor het kweken van fruit of groenten. De mogelijkheden in dit verband zijn verrassend divers. Beplant uw verhoogde bedden bijvoorbeeld met tomaten, paprika's, radijsjes of sla.

Aardbeien bijvoorbeeld bieden fruit. Vooral als u kinderen heeft, zullen zij de gezonde en zoete hapjes uit uw eigen tuin onder garantie enthousiast accepteren.

Hoewel u op deze manier natuurlijk niet van de ene op de andere dag een self-supporter wordt, is het planten van verhoogde bedden met fruit en groenten een geweldige manier om voor wat variatie op het bord te zorgen en uw eigen tuin bijzonder verstandig te gebruiken.

 

Hervebedden voor veeleisende hobbyisten

 

Herveplanten zijn een andere geweldige manier om uw verhoogde bedden te beplanten. Met een verhoogd kruidenbed kunt u gevarieerde smaken in uw keuken brengen. Plant bijvoorbeeld basilicum, peterselie, oregano, rozemarijn of zelfs salie.

U zult snel ontdekken hoe gemakkelijk het planten van een verhoogd kruidenbed is, met een beetje oefening en zorg voor de planten. Vooral als je maar een klein verhoogd bed hebt en ook geen eigen tuin, zijn kruiden de perfecte keuze om de beschikbare kweekruimte optimaal te benutten.

 

Hoge bedden: ook een goed idee voor het balkon

 

Een hoog bed is niet alleen geschikt om in de tuin op te bouwen. Bovendien zijn verhoogde bedden ook een uitstekende keuze voor balkons. Vooral als u misschien geen eigen tuin hebt, hebt u de mogelijkheid om toch bloemen of bijvoorbeeld wat groenten te planten en de beperkte ruimte die u ter beschikking staat goed te benutten.

Voor het balkon zijn er naast de conventionele verhoogde bedden natuurlijk ook oplossingen met meerdere niveaus beschikbaar. Zo heeft u meer oppervlakte beschikbaar voor beplanting zonder dat u extra ruimte nodig heeft.

Afhankelijk van de grootte van het verhoogde bed dat u op uw balkon wilt creëren, is het echter belangrijk dat u rekening houdt met het gewicht. Dit komt omdat een groter verhoogd bed met een overeenkomstige hoeveelheid grond zeker behoorlijk zwaar kan worden. Daarom moet u er om veiligheidsredenen altijd voor zorgen dat u het draagvermogen van uw balkon niet overschrijdt.

 

Kunt u zelf een verhoogd bed bouwen?

 

Als u een verhoogd bed in uw tuin wilt bouwen , is de gemakkelijkste manier natuurlijk om een geschikt bouwpakket te kopen dat aan uw behoeften voldoet. U kunt uw verhoogde bed ook helemaal zelf bouwen, als u een beetje vakmanschap meebrengt en de nodige tijd hiervoor kunt uittrekken.

De opties die u voor uw verhoogde bed merk zelfbouw ter beschikking staan, zijn talrijk. Als u bijvoorbeeld besluit om stenen als bouwmateriaal te gebruiken, kunt u er in principe van uitgaan dat u uw verhoogde bed zelf zult moeten bouwen. Een ander zeer populair alternatief dat een creatieve oplossing blijkt te zijn als het gaat om tuinontwerp is het bouwen van een verhoogd bed van pallets.

 

Het zelf bouwen van duurzame verhoogde bedden met stenen

  ;

Als u een verhoogd bed van stenen wilt bouwen, is de voorbereiding van de grond bijzonder belangrijk. Allereerst moet de grond natuurlijk vlak zijn. U moet ook een geschikte fundering voor uw stenen muur voorbereiden. Deze kan bestaan uit een verdichte laag grind met zand erover of uit beton.

Het aanbrengen van de fundering gaat gepaard met extra werkzaamheden. Het is echter zeer belangrijk te voorkomen dat uw afgewerkte verhoogde bed na de bouw wegzakt als gevolg van het zware gewicht. Zorg er daarom voor dat u de tijd neemt en deze stap niet overslaat.

Als de fundering klaar is, kunt u de stenen muur, die als wand van uw zelfgemaakte verhoogde bed zal dienen, op de gewenste hoogte bouwen. Daarbij is het noodzakelijk dat u voorzichtig te werk gaat en uw muur recht maakt. Anders is voldoende stabiliteit later niet gegarandeerd.

Nu bekleed je de binnenkant van je afgewerkte muur met een geschikte folie. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld speciale noppenfolie of zelfs een stevige vijverfolie. Nu kunt u uw verhoogde bed vullen en eindelijk beginnen te planten volgens uw ideeën.

 

Het zelf bouwen van creatieve verhoogde bedden van pallets

 

Old houten pallets zijn heel geschikt om er een ongebruikelijk uitziend verhoogd bed van te bouwen . Alles wat u hiervoor nodig heeft zijn natuurlijk pallets, alsmede schroeven en hoekverbindingen. Daarnaast heeft u voor uw bouwproject nog een houten plaat nodig die geschikt is als vloer, alsmede folie en houtverduurzamingsmiddel.

Afhankelijk van het aantal pallets dat u gebruikt, kunt u verhoogde bedden in heel verschillende afmetingen bouwen. De pallets dienen meestal als zijwanden en de bodemplaat zorgt ervoor dat de grond in het verhoogde bed blijft. U kunt de grondplaat op de pallets bevestigen, hetzij op de grond, hetzij verhoogd. Kiest u voor het laatste, dan heeft u minder grond nodig en zorgt u ervoor dat uw verhoogde bed van pallets niet te zwaar is.

Nadat u de pallets en de bodemplaat stevig aan elkaar heeft geschroefd, moet u de schaal van uw zelfgebouwde verhoogde bed behandelen met houtverduurzamingsmiddel. Op die manier zorgt u ervoor dat het materiaal weerbestendiger wordt en de levensduur dienovereenkomstig wordt verlengd. U wilt tenslotte zo lang mogelijk van uw bouwproject genieten.

Als dit is gebeurd en het houtverduurzamingsmiddel is opgedroogd, moet u de binnenkant van uw verhoogde palletbed bekleden met folie. Speciale noppenfolie werkt heel goed voor dit doel. Het beschermt het hout tegen vocht uit de aarde en gaat zo o.a. ook een schimmelaantasting van het materiaal tegen.

U hoeft uiteindelijk alleen nog maar uw zelfgemaakte verhoogde bed van pallets te vullen en te beplanten volgens uw ideeën. Als u wilt, kunt u het natuurlijk ook van een extra decoratie voorzien.

Om een zo lang mogelijke levensduur te garanderen , is het overigens aan te raden om het verhoogde bed van pallets op het terras te plaatsen. Als u het toch op de grond in uw tuin wilt plaatsen, kunt u er het beste wat stoeptegels onder leggen om de duurzaamheid van het hout te vergroten.

 

Koop hoge kwaliteit verhoogde bedden goedkoop online

 

U wilt verhoogde bedden in uw tuin maken? Dan bent u precies goed in onze winkel. Dan vindt u bij ons verhoogde bedden in verschillende uitvoeringen. Koop het verhoogde bed van uw keuze gemakkelijk online en laat uw aankoop betrouwbaar en snel bij u thuis leveren.

Bij bestelling in onze winkel kunt u er uiteraard op vertrouwen dat de kwaliteit van het product en de service niets te wensen overlaten. Onze producten overtuigen door een uitstekende prijs-prestatieverhouding. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat u absoluut tevreden zult zijn met uw nieuwe hoogslaper.