Tuin irrigatie

Tuinirrigatie voor optimale plantengroei

 

Bij de planning van de tuin moet idealiter rekening worden gehouden met het onderwerp tuinirrigatie . Een voldoende watertoevoer is immers cruciaal voor de groei van planten.

 

Met een doordacht irrigatiesysteem dat is aangepast aan de omstandigheden, kunt u ervoor zorgen dat uw tuin ook bij aanhoudende droogte groen blijft en dat u kunt genieten van uw oase van welzijn.

 

Planning Garden Watering

 

Elke tuin is anders en elke hobbytuinier heeft andere ideeën over hoe hij de bewatering van zijn planten wil regelen. Voordat u begint met de aanschaf van uw irrigatiesysteem, is het daarom belangrijk om wat tijd te investeren in de planning.

 

In principe bent u natuurlijk vrij om te beslissen of u wilt vertrouwen op regentonnen en gieters of uw tuin wilt uitrusten met een automatisch irrigatiesysteem. Dit laatste zal u veel tijd besparen, die u kunt gebruiken voor andere werkzaamheden in uw tuin of gewoon om te ontspannen.

 

Hiervan afhankelijk is het belangrijk om bij het besproeien van de tuin rekening te houden met de respectieve omstandigheden. Vooral het soort beplanting, de aard van de bodem en de ligging en grootte van de tuin spelen een rol.

 

Rekening houden met beplanting bij het besproeien van de tuin

 

Het spreekt waarschijnlijk voor zich dat niet alle planten evenveel water nodig hebben om te groeien. Het maakt immers een groot verschil of u uw tuin wilt beplanten met zuinige steenplanten of met perken vol kleurige bloemen of zacht fruit.

 

In de regel kunt u ervan uitgaan dat het besproeien van de tuin gemakkelijker zal gaan naarmate de omgeving meer overeenstemt met de natuurlijke levensomstandigheden van de respectieve planten. Met het juiste irrigatiesysteem is het echter geen probleem om planten te kiezen die normaliter andere behoeften hebben en eigenlijk niet gemakkelijk zouden groeien zonder regelmatige besproeiing.

 

Rekening houden met de bodemgesteldheid bij het besproeien van uw tuin

 

Naast de beplanting speelt ook de toestand van de bodem een belangrijke rol wat de waterbehoefte betreft. Als de grond in uw tuin bijvoorbeeld erg zanderig is, sijpelt het water meestal vrij snel weg, wat een probleem kan zijn, vooral voor planten met ondiepe wortels.

 

Een leemachtige grond daarentegen kan water heel goed opslaan. Bij overbewatering bestaat echter het gevaar van wateroverlast. Dit risico bestaat niet in een losse bodem met een hoog humusgehalte. Toch kan dit water vrij goed opslaan, wat een optimale bevoorrading van de planten vergemakkelijkt.

 

Het irrigatiesysteem aanpassen aan de grootte van de tuin

 

De grootte van uw tuin is een ander belangrijk aspect om te overwegen bij het plannen van uw irrigatiesysteem. Uiteraard hebben planten in zowel kleine als zeer grote tuinen voldoende water nodig.

 

Als uw tuin maar uit een paar kleine perken bestaat, kunt u zich ook de moeite van het installeren van een duur irrigatiesysteem besparen en gewoon naar de gieter of tuinslang grijpen.

 

Na een bepaalde grootte vergt het besproeien van de tuin met de hand echter een aanzienlijke hoeveelheid tijd, zodat een goed doordacht besproeiingssysteem in principe bijna onmisbaar is om niet de halve dag bezig te zijn met besproeien.

 

Water voor tuinirrigatie

 

Beginselsgewijs kunt u uw tuin besproeien met water uit drie verschillende bronnen. Naast het opvangen van regenwater kunt u ook een put slaan en leidingwater gebruiken.

 

Er zijn echter enkele beperkingen die door de plaatselijke autoriteiten worden opgelegd. Voordat u voor een bepaalde variant kiest, is het daarom raadzaam u op de hoogte te stellen van de geldende voorschriften in uw gemeente met betrekking tot het besproeien van tuinen.

 

Regenwater voor tuinirrigatie

 

Het gebruik van regenwater is een kosteneffectieve optie voor tuinirrigatie. Opgevangen in regentonnen is het vaak voldoende om kleinere tuinen van voldoende water te voorzien tijdens droge perioden.

 

Voor grotere eigendommen is een ondergrondse regenput een goede keuze voor de opslag van regenwater. Met behulp van een pomp kan het dan naar behoefte worden onttrokken en in het irrigatiesysteem worden gevoerd.

 

Wells for garden irrigation

 

De aanleg van een waterput kan in eerste instantie vrij duur lijken. Op lange termijn blijkt het echter vaak een lonende investering te zijn, omdat de exploitatiekosten vrij laag zijn.

 

Het is echter niet overal toegestaan grondwater te onttrekken met een put. Dus voordat u met de bouw begint, moet u nagaan of een put voor uw irrigatiesysteem is toegestaan in uw gemeente.

 

Uw tuin besproeien met leidingwater

 

In principe kunt u uw tuin natuurlijk gewoon besproeien met leidingwater. Op lange termijn gaat dit echter gepaard met hoge kosten. Bovendien is het gebruik van leidingwater voor besproeiing in droge perioden soms niet toegestaan.

 

Niettemin is de thuiskraan natuurlijk een buitengewoon handige manier om de tuin van water te voorzien. Of het echter een verstandige oplossing is waar u permanent gebruik van moet maken, valt op zijn minst te betwijfelen, gezien de almaar stijgende kosten van leidingwater.

 

Producten voor tuinirrigatie

 

Als u een irrigatiesysteem in uw tuin wilt installeren, kunt u kiezen uit tal van verschillende producten. Afhankelijk van de eisen waaraan moet worden voldaan, kunnen verschillende oplossingen nuttig zijn.

 

Voor de besproeiing van tuinen komen onder meer de volgende apparaten in aanmerking :

 

  • circulaire sproeiers

  • Impulserende sproeiers

  • Multi-oppervlak sproeiers

  • Waterslangen

  • Waterstangen

  • Druppelleidingen

  • Pop-up sproeiers

  • Sprinklersystemen

Bestel voor besproeiing kopen

Als u voor een bepaalde oplossing hebt gekozen en de geschikte producten voor uw irrigatiesysteem wilt kopen, bent u hier aan het juiste adres. In onze winkel vindt u een selectie van hoogwaardige apparatuur voor tuinirrigatie.

 

Koop uw irrigatiesysteem gemakkelijk online en profiteer van lage prijzen en een betrouwbare levering, waardoor u binnenkort kunt beginnen met de installatie en de planten in uw tuin op elk gewenst moment van de juiste hoeveelheid water kunt voorzien.